Machtmisbruik gemeente tegen Belvédère?

Aan : het college van Burgemeester en Wethouders  1belvedere
Delft, 14 augustus 2009
Betreft : weghalen terrasmeubilair bij Belvédère

Geacht college,

Vanmiddag heeft de afdeling TOR zonder enige vorm van vooraankondiging en  met groot overmacht wederom terrastafels en stoelen verwijderd bij het  Belgisch  Bier Café Belvédère. Hoewel tijdens het jazzweekend de horecaondernemers op de Beestenmarkt extra tafels en stoelen mogen plaatsen en dat ook hebben  gedaan, was de actie alleen gericht tegen genoemd bedrijf. Andere horecaondernemers op de Beestenmarkt met extra tafels en stoelen werden met rust gelaten.

Kennelijk heeft de gemeente het langlopende conflict met bedoelde  horecaondernemer over het al dan niet hebben van een terras op de Beestenmarkt aangegrepen om deze actie in te zetten. Enige tijd geleden verloor de gemeente Delft een  gerechtelijke  procedure over deze kwestie.

Eerder deze middag heeft een medewerker van  TOR met  de ondernemer afgesproken, dat het geen probleem was om tijdens het  jazzweekend  een extra rij voor de gevel te plaatsen, maar dat deze rij iets naar achteren moest worden verschoven. De ondernemer meldt ons dat ook direct te hebben  gedaan. Een uur later verscheen een vrachtwagen en werd de extra rij verwijderd. Onze fractie heeft aan het eind van de middag contact gezocht met de  ambtelijke  organisatie. Ons werd meegedeeld dat de rij niet naar achteren verschoven zou  zijn, de ondernemer vaker tegen regelgeving in een extra rij plaatste voor zijn  voorgevel en afwegingen van veiligheid voor hulpdiensten de redenen waren  om het terrasmeubilair zonder verdere vooraankondiging te laten verwijderen.  Hoewel wij de afwegingen in het kader van veiligheid kunnen begrijpen, willen wij  u er op wijzen dat bedoelde ondernemer de afgelopen twee jaar een  gedoogvergunning van de gemeente kreeg voor een tweede rij voor zijn zaak. Kennelijk was  het  argument van veiligheid toen niet aan de orde. Overigens wat voor de ene  ondernemer geldt tijdens het jazzweekend in het kader van veiligheid, zou  toch  ook moeten gelden voor de andere ondernemers, die wel hun extra tafels en  stoelen mochten laten staan. Wij hebben de volgende vragen.

1. Wij willen volledige informatie hebben over wat zich vanmiddag heeft  afgespeeld bij Belvédère.

2. Wie heeft besloten het meubilair te laten verwijderen?

3. Waarom is niet nogmaals contact opgenomen met de ondernemer, toen  TOR meende dat het meubilair niet voldoende naar achteren was verschoven?  Het zou toch voor de hand hebben gelegen om de ondernemer nogmaals  te wijzen op het naar achteren schuiven van het meubilair? Desnoods met het geven van een waarschuwing? (verwijderen van meubilair)

4. Wij willen exact weten hoe laat u een auto heeft ingeschakeld om het  meubilair te laten weghalen. Hoeveel medewerkers van de gemeente dan wel het vervoersbedrijf waren betrokken bij het verwijderen van het  meubilair?

Al eerder hebben wij u vragen gesteld over het terrasbeleid op de  Beestenmarkt. Hier ligt ook de kern van het conflict tussen gemeente en de  desbetreffende  ondernemer. Wij constateren dat u er niet in bent geslaagd om tot een oplossing  te komen ondanks uw eerder verloren gerechtelijke procedure.Wij hebben dan ook het idee dat u het de ondernemer bewust lastig probeert te maken of te  wel een vorm van ‘machtmisbruik’ toepast. Graag uw visie hierop. Overigens zal onze fractie binnen enkele maanden met een  initiatiefvoorstel  komen inzake het terrassenbeleid op de Beestenmarkt. Daar waar de gemeente  de afgelopen jaren de toename van horecabedrijven heeft toegestaan op de Beestenmarkt, ligt het voor de hand de verdeling van terrassen en openbare ruimte op die plek opnieuw te bezien. Daar ligt naar onze mening ook de kern van de oplossing voor het ontstane probleem. Een kwestie van willen oplossen! Het kan toch niet zo zijn dat u bij de ene ondernemer wel rekening houdt met de economische belangen van het bedrijf en bij de andere ondernemer niet.

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie Stadsbelangen-Delft  Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.