Toekomst Jeugdzorg zorgelijk

De jeugdzorg in ons land gaat letterlijk en figuurlijk op de schop. Vanaf 2015 komt er een nieuwe Jeugdwet, die de regie met betrekking tot de jeugd-GGZ bij gemeenten legt. Gemeenten gaan jeugdzorg, jeugdreclassering en jeugdpsychiatrie regelen. Kinderen met een psychiatrische aandoening, zoals ADHD, Autisme, Anorexia-nervosa etc. zouden dan niet langer verzekerd zijn via de zorgverzekeringswet of de AWBZ, want de gemeenten gaan bepalen en betalen. Daarnaast moeten gemeenten ook de broekriem extra aantrekken, want ze krijgen op jaarbasis in de toekomst 15% minder budget. Er is dus een groot risico, dat de gemeenten deze jeugdzorg zal gaan ‘ont medicaliseren’.

Dit heeft nogal wat consequenties voor de jeugdzorg in ons land. Zo blijkt dat beleidsambtenaren voor alle vormen van jeugdzorg verantwoordelijk worden gesteld. Hiervoor moet men dan wel even een 6-daagse cursus jeugdpsychiatrie volgen, zodat hij/zij de basisprincipes van de jeugdpsychiatrie kent. Hoe kun je het verzinnen. Er is veel terechte kritiek vanuit de wereld van de psychiatrie op deze plannen. Zij hebben dit laten blijken door middel van een brandbrief  – begin juni jl. – aan de Tweede Kamer.  Dat neemt overigens niet weg, dat in de zorgwereld allerlei clubjes actief zijn, die vooral te weinig samenwerken en hun eigen eilandjes met hand en tand verdedigen. Daar kan en mag dus ook best op worden bezuinigd door effectiever (samen) te werken. Onze fractie heeft hier in de commissie en gemeenteraad al vaker op gewezen.

De verwijzingsfunctie komt straks dus in handen te liggen van een ‘ondeskundige’ ambtenaar met een 6 daagse cursus als bagage. En dan te bedenken dat een dergelijke studie psychologie op zeker minimaal 3 jaar duurt. Stadsbelangen Delft vindt het principieel onjuist dat een beleidsambtenaar na een 6-daagse cursus op de stoel van de psychiater kan kruipen en tegelijkertijd ook nog eens op de centjes moet letten.  De kans is aanwezig dat de betreffende ambtenaar bijvoorbeeld een verwijzing naar Jeugd GGZ niet zal goedkeuren, omdat het budget dat niet toelaat. Het is vaak zo, dat als je je alleen focust op de kosten het risico aanwezig is dat de kwaliteit omlaag gaat. Juist door de focus te leggen op kwaliteit, kunnen de kosten omlaag gaan.

Gemeenten moeten met een gezamenlijke actie richting Kabinet en Tweede Kamer hun ongenoegen laten blijken over deze slechte plannen.Onze fractie vindt deze ontwikkeling zorgelijk. Niet alleen voor onze stad, maar vooral voor de jongeren die deze zorg hard nodig hebben.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.