Kabinet lak aan lokale partijen

De gevestigde landelijke partijen en diverse achtereenvolgende kabinetten blijven lak hebben aan de rechten van lokale stadspartijen. Ook dit kabinet en minister Kasja Ilongren van D66 lijken er alles aan te doen om de verbetering van de lokale democratie en subsidiering van lokale stadspartijen bewust te vertragen. Wij attendeerden al eerder op deze problematiek. Zie ook onze eerdere bijdragen uit 2009 en 2013 (onderstaande links).
https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=1470
https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=4691

Minister Ilongren wil een verbetering voor lokale stadspartijen pas regelen in de Wet op de politieke partijen (WPP). Dit kan nog wel een aantal jaren duren en dat betekent dat lokale stadspartijen voorlopig achtergesteld blijven in vergelijking met de gevestigde (landelijke) partijen. Van kansengelijkheid is dus voor lokale partijen voorlopig geen sprake. En dat van een D66 minister. De partij die zogenaamd voor democratie staat. Kennelijk alleen als het om D66 gaat. Overigens geldt dit ook voor partijen als de VVD, het CDA, SP, Groen Links en de PvdA. Zij voelen zich op lokaal niveau kennelijk bedreigd door lokale partijen.

De gevestigde orde heeft dus lak aan lokale stadspartijen, die vertegenwoordigd worden door de Vereniging voor Plaatselijk Politieke Groeperingen (VPPG). Ca. 33% van alle raadszetels in Nederland worden bezet door lokale groeperingen. Ook in Delft STIP (6 zetels), Onafhankelijk Delft (5 zetels) en Stadsbelangen Delft (2 zetels) is totaal 13 van de 39 raadszetels.

De VPPG vecht al 30 jaar voor verbetering van de lokale democratie en subsidiering van de lokale stadspartijen. En dat is tegen het zere been van de landelijke politieke partijen. Daarop zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG ) in 2016 gestart met een actie om de VPPG als belangenbehartiger van de raadsleden van lokale stadspartijen het werk onmogelijk te maken. De VPPG moest daarvoor naar de rechter en bij rechterlijke uitspraak is nu vastgelegd dat de VPPG wel degelijk een beroepsvereniging is en niet een politieke partij of een aan een politieke partij gelieerde organisatie. Het kabinet legt zich daarbij echter niet neer en zet haar strijd tegen de lokale stadspartijen door via een WPP.

Overigens is gebleken dat in het land veel griffiers, zonder de instemming van de raadsleden, hele gemeenteraden lid maakten van de door de landelijke partijen gedomineerde beroepsvereniging voor raadsleden. In Delft is dat gelukkig niet het geval.

In ieder geval steunt onzer fractie de wijze waarop de VPPG opkomt voor de belangen van de lokale democratie en de lokale stadspartijen. Onze fractie zal zeker op een gepast moment op dit onderwerp terugkomen in onze gemeenteraad.

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.