Ouderen en eenzaamheid in Delft

Al jaren weten we dat in ons land en zeker ook in Delft de vergrijzing hard toeneemt. De wijk Tanthof bestaat bijvoorbeeld uit 70% 65-plussers. In ons verkiezingsprogramma stond, dat het goed zou zijn om een wethouder voor Ouderen in het leven te roepen in Delft. De huidige coalitiepartijen wilden dit niet, maar nu komt het college ineens tot de conclusie dat er veel ouderen in onze stad zijn, die vereenzamen. Een probleem oplossen, dat het college en de coalitiepartijen Groen Links, STIP, PvdA en D66 in de afgelopen jaren zelf hebben veroorzaakt.

Stadsbelangen Delft geeft al jaren aan, dat Ouderenbeleid alleen lukt als je de doelgroep en hun vertegenwoordigers er stevig bij betrekt. Nu komt het college met het idee om 100 tablets uit te delen om eenzaamheid tegen te gaan. De ouderen kunnen dan zo uit hun isolement komen, stelt het college. Hebben we dan maar 100 ouderen in onze stad die vereenzamen? En welke oudere krijgt dan wel een tablet en wie niet?

Delft heeft een bedrag van € 150.000,– van het rijk gekregen om de eenzaamheid van ouderen op te lossen. Omdat het toch een extraatje vanuit het rijk is, denkt men dit simpelweg op deze manier uit te geven. Stadsbelangen Delft heeft gezegd dat het niet uitmaakt of het nu rijksgeld is of gemeentelijk budget. Het gaat om de doelgroep en hoe je effectief het geld kunt inzetten. En dat was het voorstel van 100 tablets niet.

In een artikel van het AD uit november 2017 gaf de fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft zijn mening al over het ouderenbeleid in Delft. https://www.ad.nl/delft/elke-dag-vechten-voor-ouderen~a1d3546d/

Stadsbelangen Delft heeft aangegeven dat er betere manieren zijn om het bedrag te besteden. Zo zou er veel meer contact moeten komen met sportclubs in Delft. Dat was nog een toezegging van oud PvdA wethouder de Prez, die deze toezegging niet is nagekomen. Wij hebben hier de huidige wethouder op gewezen. Gelukkig wilde wethouder Schrederhof wel iets met dit idee daadwerkelijk doen. Afwachten maar.

In 2011 was in de Wippolder een schitterend goed lopend 55 plus centrum de Wipmolen. De Wipmolen zat bomvol met ouderen die uit omliggende wijken ook met regiotaxi gebracht werden. Omdat men vond dat dit 55 plus centrum ook in het buurthuis kon, werd toen de huur opgezegd, ondanks 1380 handtekeningen van mensen die tegen de sluiting van de Wipmolen waren. Een gemiste kans, want als he eenzaamheid tegen wilt gaan, moet je dit soort gelegenheden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten niet sluiten.

Een motie destijds van Stadsbelangen Delft, Onafhankelijk Delft en toen nog oppositie partij VVD werd met grote meerderheid weggestemd, dus sluiting van dit 55-plus centrum werd een feit.

Nu een aantal jaren later komt de bal terug want hoe komen we in contact met deze voor ons belangrijke doelgroep? Stadsbelangen Delft is nog steeds groot voorstander van in elke wijk een 55 plus centrum of als onderdeel van een totaal programma zodat we deze doelgroep weer serieus nemen en ook bereiken. Bovendien is dat een betere manier om eenzaamheid tegen te gaan in plaats van 100 tablets uitdelen en € 150.000,– over de balk smijten.

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.