Daar doen we het tenslotte ook voor!

Vandaag 20 november 2020 kwam er een persbericht uit van de gemeente Delft, waarin men nieuwe ondersteuning voor alle Delftse ondernemers aankondigt. Deze ondersteuning is het resultaat van een motie welke Stadsbelangen Delft samen met Groep Stoelinga hebben ingediend tijdens de Raadsvergadering van 5 november 2020.

De motie werd unaniem aangenomen wat een mooi resultaat is voor alle Delftse ondernemers, die het al zwaar genoeg hebben in deze coronatijd. Wat ons betreft is het goed dat we het in dit geval niet alleen over horecaondernemers hebben, die deze extra ondersteuning krijgen, maar over alle Delftse ondernemers. De ondernemers hoeven nu geen reclamebelasting en precariobelasting te betalen over de jaren 2019 en 2020. Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga vinden dit een mooi resultaat. Daar doen we het tenslotte voor!

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop.

Nieuwe ondersteuning Delftse ondernemers

Ondernemers hoeven over 2019 en 2020 geen reclamebelasting te betalen en ook geen precariobelasting voor terrassen. Hiermee ondersteunt de gemeente ondernemers in de huidige coronacrisis.

Kort na de afkondiging van de lockdown in maart heeft het college besloten uitstel te verlenen voor de nog niet opgelegde belastingaanslagen reclamebelasting en precariobelasting terrassen en terrasboten over 2019. Maar omdat de crisis voortduurt stelt het college de raad nu voor om definitief af te zien van deze aanslagen.

Het college geeft hiermee invulling aan een motie van de gemeenteraad om deze belastingen over een periode van twee jaar niet op te leggen. Eerder besloot de raad al om deze belastingen over 2020 niet op te leggen.

Het college geeft aan dat de crisis vanaf maart 2020 buitengewoon ingrijpende financiële gevolgen heeft gehad voor de hele lokale Delftse economie, ook voor eventuele financiële reserves van ondernemers. Voor het jaar 2021 denkt het college aan een korting op de precariobelasting voor terrassen van 25%.

Terrassen

Het college wil horecaondernemers een steuntje in de rug geven bij het exploiteren van hun terrassen. Het college werkt op dit moment aan het mogelijk maken van winterterrassen. Ondanks dat de horeca nu dicht is wil het college aan horecaondernemers de kans bieden om na het heropenen ook gasten op het terras kunnen ontvangen. Dat zou kunnen door op een aantal plekken de (extra) terrassen, tijdelijk te voorzien van 3-zijdige afscherming binnen grenzen van het terras, zodat deze ook gedurende de winterperiode gebruikt kunnen worden. Wat dit precies gaat inhouden wordt momenteel uitgewerkt.

Ook is het college van plan de huidige toegestane uitbreiding van terrassen te verlengen. In het voorjaar kon een aantal horecaondernemers zijn terrassen tijdelijk uitbreiden zodat gasten op veilige afstand van elkaar kunnen zitten. Het college wil deze extra terrassen verlengen tot het moment waarop geen sprake meer is van landelijke coronamaatregelen voor de horeca, met als uiterlijke datum 1 november 2021. Er wordt nog gekeken naar de precieze uitwerking van dit besluit. Bijvoorbeeld waar en hoe deze ruimte geboden wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.