Delftse studenten slaan flink bier in

Het bier vliegt oudejaarsdag in recordhoeveelheden de Delftse supermarkten uit. Sommige studenten slaan zelfs tientallen kratten tegelijk in, die ze met rolcontainers naar hun huizen vervoeren. Dit tot ergernis van Delftenaren als Marcel Koelewijn. ,,Hoezo coronaregels? Die studenten denken zeker dat ze boven de wet staan.”

Koelewijn, die politiek actief is binnen Stadsbelangen Delft, verbaast zich in hoge mate over de gang van zaken. Hij woont tegenover de Albert Heijn aan de Brabantse Turfmarkt. Hij heeft naar zijn zeggen nog nooit zoveel bierkratten gezien als de afgelopen dagen. ,,Ik noem het inmiddels de rolcontainerparade”, zegt de Delftenaar.

Coronaregels
Koelewijn maakt zich grote zorgen over het verschijnsel. ,,Ik zou ook wel zin hebben in een groot feest waar ik lekker een biertje kan drinken. Maar we zitten nu eenmaal in een lockdown, met het dringende advies om thuis te blijven en hooguit twee gasten te ontvangen. De coronaregels lijken echter niet besteed aan deze studenten.”

De Delftenaar krijgt meldingen uit alle hoeken van Delft sinds hij op twitter aandacht voor het verschijnsel heeft gevraagd. ,,Studenten met rolcontainers vol bier zijn bij alle Delftse supermarkten te zien. Ik wil best geloven dat de meeste van de 25.000 studenten zich keurig aan de regels houden, maar er is een hardnekkige groep die toch illegale feestjes houdt. Dat krijg ik ook van de wijkagenten te horen.”

Sjoerd Looijen;Veel Delftse studenten vormen een gezamenlijk huishouden met soms wel vijfentwintig andere mensen.”

Inkopen
De Delftse student Sjoerd Looijen snapt dat de rolcontainers met bier verbazing wekken. Volgens hem zijn ze in de meeste gevallen allerminst een voorbode van een illegaal feest. ,,Veel Delftse studenten vormen een gezamenlijk huishouden met soms wel vijfentwintig andere mensen. Het is logisch dat zij gezamenlijk op het nieuwjaar proosten. Maar daarmee doen zij niets illegaals. De meeste studenten die ik ken houden zich keurig aan de regels.”

Looijen gaat in de laatste uren van het jaar ook grootschalig boodschappen doen voor zijn studentenhuis, zegt hij. Het worden een paar boodschappenwagens vol, met onder meer wijn, champagne en lekkere hapjes. ,,Wij wonen met vijftien studenten, van wie er vanavond twaalf aanwezig zijn. Gasten laten we niet binnen. We houden ons dus keurig aan de coronaregels. Maar ik sluit niet uit dat sommige mensen vreemd opkijken als ze onze boodschappenwagentjes zien.”

Stemming
De 21-jarige Delftenaar vindt het jammer dat er stemming wordt gemaakt tegen studenten. ,,Rotte appels heb je overal, maar de meeste studenten hebben een groot verantwoordelijkheidsbesef. Om een voorbeeld te geven: in ons studentenhuis komen per dag beslist niet meer dan twee buitenstaanders binnen. Als op ons bord de twee kruisjes zijn ingevuld, heb je pech: dan kun je die dag niemand meer uitnodigen.”

Burgemeester
Burgemeester Van Bijsterveldt roept studenten en andere Delftenaren op zich aan de coronaregels te houden. In september stond Delft in de Nederlandse top drie van coronasteden en die situatie mag wat Van Bijsterveldt betreft zeker niet terugkeren. In het najaar was er een bewustwordingsactie. In alle studentenhuizen werden posters opgehangen om bijvoorbeeld geen huisfeesten meer te houden. ,,Tegen illegale feesten zullen we hard optreden, maar in zijn algemeenheid nemen jongeren gelukkig hun verantwoordelijkheid.”

Fractie Stadsbelangen Delft
Marcel Koelewijn.

Bron: AD Delft, Carel van der Velden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.