Woonbron in Delft verlengstuk PvdA?

De afgelopen maanden is Woonbron in Delft volop in het nieuws vanwege de sloop van woningen in het Heilige Land en het gedoe over stookkosten met woningen op de Papsouwselaan. Slopen is volgens Woonbron goedkoper dan renoveren. Maar gaat het hier niet om bewust beleid van Woonbron? Beleid dat mede vorm werd gegeven door de huidige PvdA wethouder Schrederhof in haar vorige functie als directeur van Woonbron?

Inmiddels lijkt weer een ander stukje Delft op de achtergrond zich zorgen te moeten maken, namelijk de huurwoningen van Woonbron in de Vermeerstraat in Delft. En dat is niet waar de bewoners op zitten te wachten. In maart 2017 stelde de Huurcommissie vast dat de woningen van Woonbron in de Vermeerstraat ernstige gebreken vertoonden. Dat leidde tot huurverlaging voor de bewoners. Zie onderstaande link:
https://www.huurcommissie.nl/data/or_files/ZKN-2016-004084.pdf

Gaat dit straks niet tot een nieuw sloopplan leiden? Woonbron vangt minder huur, doet weinig aan renovatie en niet uit te sluiten valt, dat Woonbron straks roept dat het beter is de woningen te slopen in plaats van te renoveren. Hoewel de politiek niets te zeggen heeft over het beleid van woningcorporaties, kan de politiek wel degelijk druk uit oefenen op Woonbron.

En wat te denken van de mogelijkheid om het gebied rond de Vermeerstraat als beschermd stadsgezicht aan te wijzen? Het is immers een karakteristiek gebied, dat volgens Stadsbelangen Delft behouden moet blijven.

Maar is de huidige PvdA wethouder wel de juiste persoon op de juiste plaats voor wat betreft contacten met Woonbron? Zij heeft in haar vorige functie het Woonbron beleid uitgevoerd en verdedigd. Zou zij dat in haar functie als wethouder nu kunnen veranderen?

De coalitie heeft besloten dat de PvdA wethouder niet alleen in gesprek mag gaan met Woonbron en dat er altijd een andere wethouder daarbij moet zijn in verband met mogelijke belangenverstrengeling. Dat oogt oplossingsgericht, maar de schijn van belangenverstrengeling is hiermee niet opgelost. De schijn van blijft. Inmiddels is wel duidelijk dat Woonbron een soort PvdA bolwerk is. De vorige PvdA-fractievoorzitter werkt bijvoorbeeld ook bij Woonbron en in het verleden zwaaiden andere PvdA figuren, en nu dus nog steeds, te scepter daar.

De lokale politiek moet dus uiterst kritisch zijn op de contacten vanuit het college met Woonbron. Daarnaast moet er druk uitgeoefend worden op Woonbron dat tijdig en adequaat onderhoud aan huurwoningen plaatsvindt. Daar hebben de huurders recht op!

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

One comment

 1. H.E HILGERSON schreef:

  Het zou karakter moord zijn ,
  voor Delft
  Als men tot sloop,
  van het heilige land,
  zou overgaan ?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.