Delftse dingen!

Bij de laatste vergadering van de Commissie Algemeen voor het zomerreces heeft Stadsbelangen Delft diverse vragen gesteld over openingstijden Kerkpolder tijdens zomervakantie, De OWEE-week en openbare toiletten in de Delftse Hout.

Openingstijden zwembad Kerkpolder
Op de site van Kerkpolder staat keurig aangegeven wanneer je baantjes mag zwemmen en wanneer er in verenigingsverband gezwommen mag worden. Elke werkdag kan je in de vakantietijd van 13.15 uur tot 15.45 uur recreatief zwemmen, maar helaas niet in het weekend, wanneer de meeste mensen vrij zijn.

Gezinnen die niet naar de Delftse Hout willen, omdat het te druk is, maar liever naar zwembad Kerkpolder willen, kunnen daar in het weekend dus niet terecht. Stadsbelangen Delft heeft aan de wethouder gevraagd om zwembad Kerkpolder in de weekenden van de zomervakantie open te stellen voor recreatief zwemmen. Daar komt bij dat het Sportfondsenbad pas open gaat voor recreatief zwemmen na 6 september 2020.

Wanneer het warmer wordt is, natuurlijk de Delftse Hout een optie, maar vanwege Corona kunnen onze inwoners daar niet hutje op hutje recreëren. Zwembad Kerkpolder met een mooie ligweide en twee baden is dan een prettige uitwijkmogelijkheid. Het is dus jammer dat deze mogelijkheid in het weekendtijdens de zomermaanden niet wordt benut.

Het antwoord dat Stadsbelangen Delft kreeg was: ‘Met een beperktere personele bezetting en gebonden aan coronavoorschriften heeft zwembad Kerkpolder de zomerprogrammering dusdanig gekozen dat alle gebruikersgroepen optimaal kunnen bediend worden. Mocht blijken dat het animo onder de jeugd om inde weekenden recreatief te zwemmen groter is dan voorzien, dan zullen wij zeker overwegen om ook momenten in het weekend in te lassen. Op basis van ervaringen uit het verleden hebben wij hier vooralsnog dus niet op ingezet. Gezinszwemmen zijn wij gezien de coronabeperkingen nog niet gestart. Zodra er verdere versoepeling komt, zullen wij dit uiteraard meteen weer gaan opnemen in onze programmering.              

Wij hebben ons altijd verbaasd dat Kerkpolder in het verleden in de weekenden gesloten was voor recreatief zwemmen. Vorig jaar was vanwege een grote schoonmaak het zwembad de gehele vakantie dicht. Wij vinden dat onze inwoners, met in achtneming van de Corona maatregelen, fatsoenlijk een dagje recreatief moeten kunnen zwemmen in Delft. Ook in de weekenden tijdens de vakantie in zwembad Kerkpolder.

Delft en OWEE 2020
Enkele weken geleden werd Delft geconfronteerd met een onverwachte en onverantwoorde situatie in deze Corona tijd. Het betrof een eerbetoon van studenten bij een door een tragisch ongeval omgekomen Delftenaar. Hoewel wij dit eerbetoon best konden begrijpen, het was een zeer trieste aangelegenheid, was het in ieder geval niet handig in deze tijd.

Na de zomervakantie kunnen we, zoals elk jaar, de OWEE week weer verwachten. Altijd een gezellige drukke tijd in de stad, 24 uur per dag. Stadsbelangen Delft ziet elk jaar de nieuwe lichting dames en heren studenten en hun begeleiders en andere studenten de gehele stad bevolken en vooral onze binnenstad in beslagnemen, zoals onder andere de Peperstraat, Oude Delft, de Nieuwstraat en de markt.

Het is voor de nieuwe studenten niet leuk om in deze Coronatijd de stad te leren kennen gezien de huidige Corona maatregelen. Wij hebben begrepen dat OWEE week hoofdzakelijk digitaal wordt gehouden en op de TU-campus. Wel zullen er groepjes van 10 eerstejaars studenten met begeleider de stad verkennen om hen het gevoel van het studentenleven in onze stad te geven.

Toch vragen wij ons af of het niet verstandig zou zijn om voor deze keer de gehele OWEE week alleen op het terrein van de TU-campus te houden en/of in een gedeelte van de Delftse Hout / Abwoudsepark. Op onze vraag hoe er gehandhaafd gaat worden, gezien de 1,5 m maatregel, wanneer de eerstejaars studenten gezamenlijk na sluiting van de festiviteiten, toch gezamenlijk de stad in gaan, werd geantwoord dat er op de 1,5 meter gelet gaat worden. We zijn benieuwd.

Openbare toiletten Delftse Hout
Wij hebben gevraagd of er extra toiletten worden geplaatst in de Delftse Hout tijdens de zomervakantie en ook of en hoe er wordt gehandhaafd in dit gebied. Krijgen Boa’s extra hulp om te kunnen handhaven door bijvoorbeeld de politie? In ieder geval gaf de portefeuillehouder aan dat er geen extra toiletten komen in de Delftse Hout. Dat vindt onze fractie onverstandig. Bij warm weer en (te) veel bevolking in de Delftse Hout kan je dus ongewenste uitwerpselen in het water zien drijven, zoals recentelijk een bezoeker in Delft op Zondag schreef. Geen fris idee.

Tot zover. In ieder geval wensen wij alle inwoners van onze stad een fijne zomervakantie toe. Blijf gezond!

Fractie Stadsbelangen Delft
Coby de Koning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.