Absurde verhogingen WOZ 2021 in Delft?

Stadsbelangen Delft ontvangt verontrustende signalen van bewoners van onze stad dat de Regionale Belasting Groep (RBG) de waarde van de woningen in een aantal gevallen ongeloofwaardig heeft verhoogd. Deze verhoging van 2020 naar 2021 heeft verstrekkende gevolgen voor met name de eigenaar-bewoners. Zo steeg bijvoorbeeld in één jaar de WOZ-waarde van een woning van € 250.000,– in 2020 naar € 410.000,– in 2021. Een volstrekt ongeloofwaardige stijging. Bij navraag bleek, dat de RBG de woning met onder andere een volstrekt verkeerd verkochte woning had vergeleken.

Wie controleert de RBG op de door hen gedane beoordelingen en hoe transparant is de RBG? Zeker als het gaat om de vaststelling van de WOZ-waarde van uw woning.

Hoe wordt de waarde bepaald van uw woning?
De RBG onderzoekt alle verkoopprijzen van woningen die in een gemeente verkocht zijn rond 1 januari van het jaar ervoor. Natuurlijk kunnen er grote verschillen zijn in de bouw van woningen. De RBG kijkt daarom naar de kenmerken die ze wel kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld:

– het bouwjaar is ongeveer hetzelfde;
– de grootte is ongeveer hetzelfde;
– de woning staat in dezelfde wijk;
– het type woning is hetzelfde: een tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning, vrijstaande woning, appartement enzovoort.

Kunt u zelf de waardebepaling controleren?
Stadsbelangen Delft heeft geprobeerd om bij een aantal meldingen mee te kijken. Maar dit lijkt een onmogelijke zaak, omdat niet alle woningen zichtbaar zijn in het systeem van de RBG. Ook hebben wij, voor zover wij hebben kunnen nagaan, grote verschillen gezien in de bouwkundige situatie maar ook voor wat betreft de grondoppervlakte en kubieke meters inhoud. Het is in eerste instantie ook niet zichtbaar welke verkochte woningen door de RBG bij hun beoordeling wordt betrokken. Weinig transparant! Het is dus erg moeilijk om de waardebepaling van de RBG te controleren. Stadsbelangen Delft  is voor wat dat betreft voor meer transparantie bij de berekeningen van de RBG.

Tijd voor actie?
Mocht u geconfronteerd worden met een absurde verhoging van uw woning en daarvan door de RBG eind januari in kennis zijn gesteld, dan vragen wij u  Stadsbelangen Delft te informeren over deze verhoging. Op grond van alle meldingen kunnen wij vragen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Verder adviseren wij straks de bewoners om bij de oplegging van de aanslag eind februari een bezwaarschrift in te dienen als u het met de waardebepaling oneens bent.

Delft is al één van de duurste gemeente van Nederland en het moet voor onze
inwoners niet nog duurder worden, eerder goedkoper!

Stadsbelangen Delft / Groep Stoelinga
Harry van Adrichem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.