De bel kwijt?

Een bekend ‘aangepast’ spreekwoord luidt: ‘de klok horen luiden, maar niet weten waar de ‘bel’ hangt’. En dat was het geval met Christine Bel(D66) in de raadsvergadering van 29 januari jl. Haar optreden in het debat over preventief toezicht van de Provincie is precies de reden waarom veel kiezers het vertrouwen in de politiek hebben verloren.

Met uitspraken als: ‘wij (D66) zijn bij de begrotingsbehandeling met een motie herstelplan gekomen’ en ‘wij wisten pas na de verkiezingen, dat de financiële situatie van Delft slecht was’, is een typisch voorbeeld van politiek geleuter en ‘om de pot’ heen draaien.

D66 gaat voorbij aan het feit, of men wil het liever niet horen, dat onder verantwoordelijkheid van hun D66 wethouder van financiën Delft er nog slechter voorstaat dan 5 jaar geleden. Alleen wist Delft voor de verkiezingen niet dat het Delftse schip financieel zinkende was. Sterker nog haar D66 wethouder wist vlak voor de verkiezingen te melden dat Delft financieel op orde was. Kiezersbedrog?

Besturen is toch vooruit zien? Zou haar D66 wethouder in de vorige raadsperiode niet geweten hebben hoe erg het gesteld was met de financiële situatie van Delft en heeft hij tijdig het zinkend schip verlaten? Het komend onderzoek naar de financiële gang van zaken in de afgelopen jaren, dat de raad aan het voorbereiden is, zal hierover onder andere duidelijkheid over moeten geven.

Christine Bel trekt nu de grote broek aan, dat het haar partij was, die met een voorspelbare motie van herstel is gekomen bij de begrotingsbehandeling. Daar had de raad D66 niet voor nodig. Het is volstrekt logisch dat Delft de financiële situatie moet oplossen. Dat vindt Stadsbelangen Delft ook!

Punt is dat de Provincie pas, nadat Delft een herstel plan heeft ingediend, zal besluiten over al dan niet goedkeuring geven aan de niet sluitende begroting, die de meerderheid van de raad heeft vastgesteld. Dat is een eis van de Provincie, dus niet omdat D66 een motie heeft ingediend.

Even bont maakte Frank van Vliet van Groen Links het door te stellen dat een herstelplan hetzelfde is als een sluitende begroting. Even de weg kwijt dus. Het zij hem vergeven.

Stadsbelangen Delft vindt het niet acceptabel dat het college pas in april 2015 met een herstelplan komt bij de Kaderbrief. Wij wilden dat het herstelplan eerder zou worden gepresenteerd. Onze motie werd alleen gesteund door Onafhankelijk Delft en de SP. De andere partijen hebben kennelijk er nog nooit van gehoord dat zorgvuldigheid en snelheid, zeker als het college al vanaf september 2014 wist dat er geen sluitende begroting kon worden gepresenteerd, samen kan gaan.

Het wordt nu afwachten wat de Provincie gaat doen. Stadsbelangen Delft verwacht dat door de reactieve opstelling van het college en de meeste partijen in de raad pas misschien vlak voor de zomer duidelijkheid komt over de beslissing van de Provincie inzake de begroting 2015. Wordt vervolgt.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.