Het Delftse coalitiespel

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd duidelijk dat de coalitiepartijen het politieke spel achter de schermen weer tot een voor hen ‘aanvaardbaar’ einde hebben weten te brengen.

Bijna alle coalitiepartijen hadden zich in de commissievergadering uiterst kritisch uitgelaten over de voorstellen inzake de Kinderboerderij Tanthof en het bestemmingsplan Harnaschpolder. Tijdens de raadsvergadering bleek vrijwel niets meer over van hun kritische geluiden. Met politiek inhoudelijk gebral werden beide voorstellen van het college met een kleine meerderheid aangenomen. Opmerkelijk was het stemgedrag van de VVD. Zij waren tegen de door het college voorgestelde dekking uit de post onvoorzien. Toch stemde de VVD, nadat hun amendement met een andere dekking het niet haalde, voor het voorstel inclusief de voorgestelde dekking uit de post onvoorzien. Geloofwaardig?

Bij het amendement van Groen Links en D66 stemde STIP tegen en bij het voorstel bestemmingsplan Harnaschpolder stemde Groen Links tegen. De coalitiepartijen hadden dit natuurlijk al lang in de achterkamer deze week, waarbij ook hun wethouders aanwezig waren, geregeld. Men wist vooraf al dat beide voorstellen het met een meerderheid van +1 zouden halen. Een beschamende vertoning!

Juist ook omdat de oppositiepartijen een constructieve bijdrage leverden om het mogelijk te maken dat de Kinderboerderij in het Tanthof open kan blijven. Ook in de toekomst. Een gemiste kans, want het amendement van D66 en Groen Links sluit de mogelijkheid van het ombouwen van de Kinderboerderij naar een dierenweide op termijn niet uit. Kiezers kunnen straks de raadsleden van D66, PvdA, STIP en Groen Links allen nog maar van afstand zien. Hen aaien is er niet meer bij. Een voorbeeld hoe je de afstand tussen politiek en burgers alleen maar groter maakt in plaats van verkleind. Dit nog afgezien van financiële informatie die de wethouder niet tijdig met de raad had gedeeld. De oppositiepartijen besloten daarom een motie van afkeuring tegen de wethouder in te dienen.

De gang van zaken rond het bestemmingsplan Harnaschpolder was eveneens beschamend. Een paar dagen voor de raadsvergadering en zelfs enkele uren daarvoor werden de fracties nog van allerlei informatie voorzien. Informatie die nog heel veel vragen opriep. Er was geen tijd meer om deze informatie zorgvuldig te beoordelen. Inmiddels hadden bewoners na de commissievergadering nog extra steekhoudende argumenten aangedragen. Maar behalve Groen Links wilden de andere coalitiepartijen dit plan doordrukken. Hoe onverstandig en onzorgvuldig kun je zijn.

Destijds bij de Sint Sebastiaansbrug duwde de toenmalige STIP wethouder zijn plan door en werd later terug gefloten door de Raad van State. Hetzelfde dreigt straks weer te gebeuren nu ook STIP wethouder Förster het bestemmingsplan met de kleinst mogelijke steun doordrukte. Bewoners gaan beslist dit bestemmingsplan aanvechten bij de Raad van State met zeer geloofwaardige en steekhoudende  tegenargumenten. In plaats van zorgvuldige besluitvorming, kiezen de STIP wethouder en coalitiepartijen voor het risico van nog meer financiële problemen voor Delft.

Ook bij dit onderwerp hebben de oppositiepartijen zich van een constructieve kant laten zien. Na de raad van gisterenavond is de conclusie, dat de coalitiepartijen niet zitten te wachten op een constructieve bijdrage van de oppositie. En juist in de financiële situatie, waarin Delft verkeert, is dit een slecht signaal en een trieste constatering!

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.