Meerderheid raad sluit ogen voor realiteit

De grote uitdagingen waar onze stad voor staat, lijken te verwaarlozen als je deze afzet tegen de zorgelijke situatie in onze wereld. Iedereen roept maar ongecensureerd van alles om onrust te zaaien. Vrijheid van meningsuiting heet dat zonder enig respect als vangrail.

Mensen worden zonder pardon vermoord, Mensen die zich niet meer veilig voelen in hun land en maar één mogelijkheid hebben, namelijk vluchten! Hoe dankbaar mag je zijn om in een land als Nederland en een stad als Delft te wonen. Wij hoeven niet op de vlucht te slaan in de hoop dat elders in deze wereld mensen zijn, die je willen helpen voor de tijd, dat het nodig is.

Toch is Stadsbelangen Delft geen voorstander om in onze stad vluchtelingen op te vangen. Een probleem dat wat Stadsbelangen Delft betreft vooral internationaal moet worden opgelost, want op lokaal niveau hebben wij nu al de nodige uitdagingen. Ook waar het gaat om armoede. Mensen die buiten de boot vallen.

Ik sprak een alleenstaande moeder met drie kinderen. In grote financiële problemen gekomen en zij moet het met haar drie kinderen doen met € 55,– zakgeld per week, de voedselbank (5 aardappelen per week) en woont in een veel te kleine woning. Zij kan met haar kinderen geen kant op. Zomaar een voorbeeld en zo zijn er nog meer voorbeelden in onze stad. Hoe leg ik deze vrouw uit, dat een vluchteling straks volledig wordt geholpen?

Delft lost het vluchtelingenprobleem niet op. Ook niet door te roepen, dat wij in Delft wel even vluchtelingen zullen opvangen met suggesties voor locaties, waar de gemeenteraad niets over te zeggen heeft of gastvrij in een tentenkamp langs rijksweg 13. Hoe gastvrij ben je op deze plek met voldoende CO2 uitstoot? Ons grote bezwaar tegen de motie van diverse fracties is, waarbij wij wel uitgaan van de goede bedoelingen, dat onvoldoende of helemaal niet is nagedacht over aanvullende maatschappelijke problemen die deze opvang voor onze stad ongetwijfeld met zich meebrengt en niet alleen met vrijwilligers is op te lossen. Dat kost onze stad wel degelijk geld. En wat is tijdelijk? Studentenhuisvesting voor 25 jaar wordt nu al gebracht onder de noemer ‘tijdelijk’.

Bovendien mag je niet voorbij gaan aan onrustgevoelens, die bij veel mensen leven. Dit signaal negeren alsof het niet bestaat, is het slechtste wat je kunt doen. Het serieuze risico van een verdeelde stad moet niemand willen en is niet in het belang van Delft. Delft heeft ook al een Jihadprobleem. Onze burgemeester wil daar overigens om hem moverende redenen weinig over kwijt. Wellicht vanwege de onrustgevoelens, die er nu al zijn?

Delft heeft volop andere problemen om op te lossen. Ik noemde een voorbeeld van de alleenstaande moeder. Daarnaast nog steeds de nodige financiële zorgen. Dat vraagt meer dan onze inzet en energie in de komende jaren. Kan Delft dan helemaal niets doen?

Jazeker, en dat is wat onze motie ‘Delft helpt!’ beoogde. Geen vluchtelingenopvang in onze stad, maar een oproep doen aan onze inwoners die spontaan en vrijwillig hulp willen bieden aan organisaties die betrokken zijn bij de vluchtelingenopvang. Zo kunnen inwoners die dat willen daaraan een bijdrage leveren.

De meeste fracties vinden dat Delft vluchtelingen moet opvangen. Zij gaven het college opdracht dit met COA af te stemmen. De conclusie van het debat was, dat deze fracties hun ogen sluiten voor problemen die, naast de opvang in onze stad, zullen ontstaan. Daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben. Overigens kreeg onze motie geen steun van de raad.

fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.