Poll: Fiets parkeren gratis?

Oog-op-Delft-Fietsenstalling-7339Regelmatig wil Stadsbelangen Delft de mening van onze inwoners peilen over diverse onderwerpen. In de afgelopen maand vond 70%, van de mensen die reageerden op onze vraag over de Kerstboom op de markt, dat de gemeente Delft hiervoor altijd moet zorgen. 30% vond dat niet. Onze nieuwe poll gaat over wel of geen gratis fiets parkeren.

Delft is inmiddels één van de fietssteden van Nederland geworden. Dat is mooi, maar zorgt tegelijkertijd voor overlast en irritatie, omdat er te weinig fietsvoorzieningen zijn. Vooral het fiets parkeren zorgt voor veel overlast in de stad en bij het station.

Delft kiest ervoor om het fiets parkeren voornamelijk gratis aan te bieden. Gratis bestaat niet, want het realiseren van fietsvoorzieningen kost, evenals bij parkeergarages voor de auto, geld.

Dat leidt tot de gedachte dat het niet onredelijk is om van de fietser een bijdrage te vragen voor realisatie van voorzieningen voor het fiets parkeren. Stadsbelangen Delft is benieuwd naar uw mening hierover.

Fractie Stadsbelangen Delft

9 comments

 1. Mathijs van Dulst schreef:

  Zeker niet mee eens. Het mooie van een fiets is dat je hem zomaar overal neerkan zetten en later weer op kan halen. Het mooie van een fiets is juist dat het zo mobiel is, het hele concept achter fietsen gaat eraan als je moet betalen om te kunnen fietsen…
  Daarbij komt dat Delft uit bizar veel studenten bestaat. Wij kunnen nu al amper ons leven betalen, niemand zou er blij van worden als we nu ook al voor ons meest gebruikte vervoersmiddel extra moeten betalen.
  Gr.
  Mathijs

 2. Emiel van Druten schreef:

  Ja moet gratis blijven!

 3. Thijs schreef:

  Een slecht idee. Mensen fietsen juist omdat het gratis is. Als dan de enige verplichte fatsoenlijke fietsenstalling betaald wordt dan, of fietst niemand meer of gaat iedereen wildparkeren. Een nieuw deel fietsenstalling dat betaald en bewaakt wordt lijkt met dan een beter plan.

 4. Anne Dam schreef:

  Het moet gratis blijven

 5. Casper Hügel schreef:

  Een eenmalige bijdragen zou wat mij betreft kunnen. Maar nooit per keer o.i.d. Dat schaadt zoals hierboven genoemd de vrijheid van het fietsen en is ook niet te handhaven. Maar je betaalt immers ook wegenbelasting als je een auto hebt. Dus zo gek is het ook weer niet.

  Kan de gemeente haar financiën niet op orde krijgen dat hieraan wordt gedacht?
  En wordt dit überhaupt elders gedaan?

 6. K schreef:

  Fietsen is een goede zaak en het toenemende aantal fietsers bewijst dit. Fiets taks zorgt er alleen maar voor dat er mensen worden afgeschrikt om vaker CO2 uitstotende alternativen te nemen. Daarnaast, wat is de volgende maatregel? Mensen laten betalen omdat ze lopen en daarmee sneller stoeptegels slijten, zullen we dan maar ook loop bijdrages overwegen?

 7. Guido schreef:

  Lijkt me prima idee, als autobezitter betaal ik circa 70 euro per jaar voor mijn parkeervergunning. Er passen circa 7 fietsen op een autoparkeerplek. In de wijken waar betaald parkeren voor de auto geldt, kan daarom wat mij betreft 10 euro per jaar gevraagd worden om je fiets te mogen parkeren in de openbare ruimte!

 8. Mh schreef:

  Wat een gezeur!
  Gebruik van de fiets moet juist worden gestimuleerd. Hiermee bereik je dat niet!

 9. DD schreef:

  Ik neem aan dat wordt bedoeld ‘betaald parkeren daar waar er schaarste is, zoals bij het station’. Dan ben ik er erg voor. Als er maar een gratis alternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld op iets verdere afstand. Het voorkomt dat mensen de (erg dure!) parkeerplaatsen bij het station gebruiken als hun persoonlijke fietsenstalling en hun fiets weken ongebruikt laten staan, waardoor de echte forensen hun fiets niet meer kwijt kunnen.
  Natuurlijk moet het niet overal betaald zijn, dat zou onzin zijn. Dat doen we bij autoparkeren ook niet. Daar waar er veel vraag is en weinig aanbod, kan je best een klein bedrag vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.