Geschiktheid toekomstige Delftse wethouders

Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van 18 februari 2016 over het onderzoek Grote Projecten heeft Stadsbelangen Delft een amendement ingediend om voor de toekomst richtlijnen op  te stellen voor toekomstige wethouders. Het amendement werd mede ingediend door Groen Links en het CDA.

Het wordt hoog tijd dat de gemeenteraad aandacht besteed aan benodigde competenties voor toekomstige wethouders in Delft. Uit het raadsonderzoek naar de grote projecten komt op verschillende plaatsen naar voren dat vraagtekens gezet kunnen worden of wethouders in het verleden wel de juiste man/vrouw waren op de toegewezen portefeuille. Er is daarop geen enkele controlemogelijkheid en de gemeenteraad is aangewezen op de voorkeur kandidaat wethouder die een coalitiepartij naar voren schuift. De ervaring leert dat coalitiepartijen vrijwel altijd akkoord gaan met kandidaten die worden voorgedragen.

Dat is vreemd, want welke functie je ook vervult in de maatschappij, overal wordt gekeken naar geschiktheid voor de betreffende functie aan de hand van een competentieprofiel en opleiding waaraan men moet voldoen. Dat lijkt voor de functie van wethouder niet het geval te zijn.

Op de belangrijke portefeuille Financiën zijn in de afgelopen 10 jaar 5 verschillende wethouders actief geweest (twee keer Stip, twee keer D66 en één keer Groen Links). Hetzelfde geldt voor het risicovolle dossier Spoorzone (één keer Groen Links, één keer PvdA, één keer CDA met D66 en één keer VVD).

Het is daarom belangrijk dat (toekomstige) coalitiepartijen en de gemeenteraad aan de hand van een soort profielschets kunnen beoordelen of kandidaten voor het wethouderschap geschikt zijn om deze functie te kunnen vervullen (opleiding, voldoende kennis en ervaring in relatie tot de portefeuille waarvoor men verantwoordelijk wordt).

Daarnaast is het van belang dat kennisoverdracht bij wisseling van wethouders/portefeuilles afdoende wordt gewaarborgd. De meerderheid van de gemeenteraad ondersteunde ons amendement. Opvallend dat partijen als D66 en STIP (beiden partijen in de afgelopen 10 jaar actief geweest in colleges), maar ook Onafhankelijk Delft tegen ons amendement stemden.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.