Snoepje van de week verleden tijd

In de gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016 werd gesproken over de overlastsituatie in de Buitenhof (Verdiplein/Griegstraat). Bewoners voelen zich bedreigd en leven in angst. Dat kan niet zo doorgaan.

Er is een acuut veiligheidsprobleem, dat de leefbaarheid in dat gedeelte van de wijk onder druk zet. Dat vraagt om directe (tijdelijke) maatregelen, zoals cameratoezicht. Een brede aanpak moet onderwerp van discussie zijn in de commissie SDW. Bram Stoop heeft namens Stadsbelangen Delft al vele malen in de raad aangegeven, dat je eerst de huidige wijkaanpak moet evalueren en dan moet bezien wat nodig is om verbeteringen aan te brengen.

Maar dat staat los van het veiligheidsprobleem op dit moment. Dat heeft prioriteit. Stadsbelangen Delft begrijpt niets van de zogenaamde afschuw tegen het instrument cameratoezicht door partijen als STIP, Groen Links en D66. Ja, cameratoezicht is niet dé oplossing voor de oorzaak van de problemen. Maar als we eerst de oorzaak moeten zien te achterhalen, als dat al lukt, want allerlei instanties zijn al jaren in deze wijk hard aan het werk, duurt het vervolgens nog wel een tijdje voordat er een echte oplossing is gevonden. Ondertussen zegt de heer Halsema van D66 feitelijk, deze partij is tegen cameratoezicht, in de commissievergadering EFB: ‘laten de inwoners nog maar een poos in angst leven en bedreigd worden.’

Nog bonter maakte mevrouw Lips van Groen Links het door de politie op schandalige wijze weg te zetten als een organisatie dat wantrouwen oproept tegenover raddraaiers. De softe aanpak werkt niet bij deze raddraaiers. Deze raddraaiers moet je keihard aanpakken. De tijd van ‘als je lief bent, krijg je een snoepje’ is verleden tijd, maar dat heeft Groen Links kennelijk nog niet door.

Juist om zo snel; mogelijk rugnummers en namen te achterhalen, maar vooral het veiligheidsgevoel aan bewoners in hun wijk weer terug te geven, is tijdelijk cameratoezicht op dit moment per direct van belang. Maar er is meer. Ook moet bezien worden of daders via snelrecht aangepakt kunnen worden. We vroegen de burgemeester hiermee aan de slag te gaan evenals het inzetten van het instrument cameratoezicht.

Inmiddels heeft de burgemeester geregeld dat een politiecontactpost in deze wijk is gerealiseerd. Dat is in ieder geval een goede aanzet. Daarnaast zei hij de raad over
4 weken te informeren over de voortgang en daarbij ook te bezien in hoeverre cameratoezicht, snelrecht of gebiedsverbod kunnen worden ingezet.

De inwoners hebben recht op een veilige leefomgeving en Stadsbelangen Delft maakt zich daar sterk voor!

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.