In eigen voet schieten?

In de gemeenteraadsvergadering werd een volgende stap gezet op weg naar mogelijk een referendum over wel of  geen AZC in Delft. En dat terwijl er helemaal geen sprake is, dat er een AZC in onze stad komt.

Waarom de indieners van het referendumverzoek dan toch een referendum willen, is de vraag. Hebben zij wel goed nagedacht over hun verzoek? En heeft Onafhankelijk Delft dat wel gedaan met hun initiatiefvoorstel?

Hoewel Stadsbelangen Delft, overigens op basis van andere argumenten, ook geen voorstander is van een AZC in Delft, zijn wij er nog niet zo zeker van dat een referendum, als die er daadwerkelijk komt, het resultaat oplevert wat de indieners en Onafhankelijk Delft beogen. Zeker gezien de politieke verhoudingen in onze stad.

Een referendum zou wel eens niet die uitslag kunnen krijgen wat de indieners en Onafhankelijk Delft hopen. En dan is realisatie van een AZC in Delft ineens wel een stuk dichterbij, terwijl er op dit moment helemaal geen sprake is van een AZC. Een zeer onverstandige actie dus.

Een andere discussie is het referendum zelf. Voor Stadsbelangen Delft geldt dat er een referendumverordening is. Een instrument waar inwoners gebruik van mogen maken. Ook hebben partijen in de raad het recht initiatiefvoorstellen in te dienen, wat je er ook van vindt. Dat enkele fracties balen van het onderwerp, betekent niet dat de referendumverordening afhankelijk moet worden gemaakt van wat partijen in de raad vinden. Dan heeft het geen zin om een referendumverordening te hebben en kan je deze verordening beter afschaffen.

Al eerder waren wij kritisch over de wijze waarop in de Delftse raad wordt omgegaan met het instrument referendum. Zie onderstaande links.

https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=3902
https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=3357

Stadsbelangen Delft geeft de indieners van het referendumverzoek in overweging nog eens goed na te denken over hun verzoek en deze in te trekken. Wellicht voorkomen de indieners dan, dat zij zich straks wellicht in hun eigen voet schieten.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.