Herziening bestemmingsplan binnenstad?

20160216_123320-e1458549639591Terwijl de discussie over de Lidl supermarkt in de Kruisstraat zorgt voor de nodige ophef, krijgt deze discussie nog een extra lading. Inmiddels blijkt dat er mogelijk ook nog een extra supermarkt wordt gerealiseerd in het voormalige V&D pand in Zuidpoort. Dit kan omdat in het bestemmingsplan Binnenstad is aangegeven, dat detailhandel in dit gebied is toegestaan. Een supermarkt valt onder de omschrijving detailhandel.

Het is wel duidelijk, dat het voorgaande college de gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd over de ontwikkelingen in de Kruisstraat. Hoewel dat college al wist dat er mogelijk een supermarkt zou worden gerealiseerd in de Kruisstraat, heeft oud STIP-wethouder Pieter Guldenmond bewust de gemeenteraad daarover niet geïnformeerd. Hij had kunnen weten, dat de gemeenteraad niet akkoord zou gaan met een supermarkt op deze plek evenals de bewoners rond dat gebied.

Maar ook het huidige college valt het nodige te verwijten. Bijzonder hierbij is de rol van wethouder Harpe. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Binnenstad in de raadsvergadering van 29 juni 2013 betoogde hij toen nog als oppositie raadslid dat het gebied rond de Kuisstraat integraal ontwikkeld zou moeten worden. Citaat: ‘Je zou iets moois kunnen doen met de objecten Köhler, Kwikfit en het parkeerdek Yperdek.’

Vanaf april 2014 werd Harpe wethouder, maar wat doet deze wethouder? Hij verkoopt eerst alleen de grond van de Kruisstraat aan een ontwikkelpartij om nu te roepen dat de rest van het gebied integraal ontwikkeld zou moeten worden. Een bijzondere constatering. Dat leidt tot de gedachte dat het niet uitmaakt of je oppositie raadslid bent of wethouder. In beide gevallen draai je niet aan de knoppen. Wie wel is de vraag.

De raad zou moeten bezien of het bestemmingsplan Binnenstad met spoed herzien kan worden om verdere ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Zoals David van Dis aangaf in de raad: ‘het moet toch niet gekker worden!’

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.