Overspannen fracties over cameratoezicht

In de commissievergadering van de commissie EFB werd de wijziging van artikel 151c van de Gemeentewet besproken. Deze wijziging biedt de burgemeester meer mogelijkheden om, indien nodig, gericht en flexibel cameratoezicht in te zetten bij situaties van ernstige overlast.

Dat de burgemeester dat op een zorgvuldige wijze en alleen moet doen als er sprake is van noodzakelijkheid, proportionaliteit en het toezicht ook moet worden uitgevoerd in een samenhangend pakket van maatregelen spreekt voor zich. Ook dat de burgemeester de raad hierover direct informeert.

Zoals verwacht waren het vooral de coalitiepartijen Groen Links, PvdA, D66 en STIP die vinden dat als er sprake zou zijn van een ernstige situatie, dat eerst een discussie in commissie en/of gemeenteraad moet plaatsvinden en de burgemeester dan pas al dan niet toestemming krijgt om cameratoezicht in te zetten.

Deze partijen staan echt buiten de maatschappij. Met al hun gepraat in de afgelopen jaren is bijvoorbeeld de situatie rond de Griegstraat nog steeds niet opgelost. Zij sluiten hun ogen voor het feit, dat cameratoezicht enerzijds preventief werkt, criminaliteit voorkomt en bovendien sneller leidt tot het oppakken van daders. En zeker als er sprake is van een dreigende situatie moet je niet uitvoering gaan kletsen, maar direct actie ondernemen.

Zeker als een burgemeester het advies krijgt van de veiligheidsdriehoek om in te grijpen. Denken de raadsleden van genoemde partijen dat zij het allemaal beter weten dan de veiligheidsdriehoek? Waar zijn deze partijen bang voor?

De PvdA-fractie kwam met privacy op te proppen. Een oubollig argument. De hele wereld is momenteel te volgen. Via facebook, IPhone, twitter en overal hangen camera’s. In welke winkel je ook komt. Zou het dan juist als het gaat om criminaliteit wel een probleem zijn? Groen Links snapt er al helemaal niets van. En waar is STIP bang voor? Dat de ontgroeningstaferelen bij studentenverenigingen in beeld komen?

Bovendien hebben deze partijen kilo’s boter op hun hoofd. De automobilist mag wel in de binnenstad met camera’s worden vastgelegd en kenteken parkeren vinden deze partijen ook geen probleem. Hoe inconsequent kun je zijn?

Stadsbelangen Delft heeft alle vertrouwen in de aanpak van de burgemeester, die aangaf van haar bevoegdheid op zeer zorgvuldige gebruik te zullen maken en niets achter de rug van de gemeenteraad om te zullen doen.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.