Wethouder Förster zet raad buitenspel

De fracties van het CDA, CU, SP en Stadsbelangen Delft hebben in de commissievergadering EFB de aankoop van het restaurant Prinsenhof aan de orde gesteld. Wederom bleek dat wethouder Förster geen boodschap had en heeft aan de gemeenteraad. Het leren van lessen vanuit het verleden is niet de sterkste eigenschap van deze wethouder.

Zonder toestemming van de gemeenteraad heeft hij het restaurant Prinsenhof gekocht voor € 180.000,–. Het geld hiervoor heeft hij uit de Algemene Reserves gehaald zonder daarvoor toestemming aan de gemeenteraad te vragen. Dat doet hij nu achteraf, terwijl de aankoop al is afgerond. Dit is niet de eerste keer dat deze wethouder deze truc uithaalt.

Ook bij het Straatje van Vermeer en de beveiligingsoperatie van het Prinsenhof zette hij de raad achteraf onder druk voor het bedrag van 2,2 miljoen euro. Het onderzoek hierna loopt nog en is vanwege vage redenen nog steeds niet afgerond. Wat wordt er achter de schermen besproken om straks een zo positief mogelijk beeld te creëren? Opvallend dat de directeur van het Prinsenhof ook ineens vertrekt. Het lijkt op eenzelfde soort ‘toevalligheid’ als toen de directeur van OBS eind 2013 plotseling vertrok en even later oud-wethouder Vokurka. Dit kan geen toeval meer zijn.

Deze wethouder gaat gewoon zijn eigen gang en heeft lak aan de gemeenteraad. Hij kan dat doen omdat de coalitiepartijen PvdA, Groen Links, STIP, VVD en D66 hem zijn gang laten gaan. Stel dat deze partijen oppositiepartijen waren geweest en een wethouder vanuit de huidige oppositiepartijen dit had gedaan, dan was Delft in rep en roer geweest. Maar nu niet. De huidige coalitiepartijen doen er alles aan om zichzelf en hun wethouders in het zadel te houden. Zij vinden het geen probleem dat de gemeenteraad buitenspel wordt gezet door deze wethouder.

Deze wethouder strooit met geld, wat Delft eigenlijk nog steeds niet heeft en zet een zeer goed initiatief van inwoners voor het behoud van de collectie van Nusantara simpel bij de prullenbak. De wethouder wilde geen drie maanden ruimte geven aan de initiatiefnemers om hun plannen verder uit werken, omdat dit een kostenpost zou zijn van ca. € 15.000,–. Maar hij heeft er geen probleem mee om met het grootste gemak 2,2 miljoen en € 180.000,– uit te geven.

De wethouder erkende dat deze gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdiende en dat hij hieruit lessen trok. Wat Stadsbelangen Delft betreft doet hij dat elders buiten de gemeenteraad en het college. De discussie hierover wordt vervolgd tijdens de begrotingsbehandeling in november 2016.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.