Rommelig Avalex in Delft!

De wijken Hof van Delft en de Harnaschpolder werden in november 2016 geïnformeerd over “HET NIEUWE INZAMELEN’ van Avalex. Zowel via persberichten in de plaatselijke krant als door middel van persoonlijke brieven over het inventariseren van minicontainers en de belangrijke verandering in afvalinzameling. Avalex liet wat dat betreft niets aan het toeval over. Stel je voor!

Je kon ook contact opnemen met de Belgische klantenservice van Avalex. Als je geluk had kreeg je de zelfs zus van Urbanus aan de lijn. Niet dat je er veel wijzer van werd, maar het kreeg zeker een komisch karakter. Sidonia wist niet precies waar het over ging. Ja het had iets te doen met minicontainers of je ze wel of niet had. Grappig was het zeker. Ik ben een voorstander van goede gesprekken met onze zuiderburen en eigenlijk niet zeuren. Het waren goedbedoelde en klantvriendelijke acties van onze verzamelaar van huisvuil in deze regio.

Maar gelukkig hebben wij ook nog de gemeente Delft om de burger te helpen met ons toekomstige afvalprobleem en onze laagdrempelige contacten met Avalex. Op 17 januari 2017 kregen wij namelijk een brief van de gemeente met daarin een uitnodiging voor een inloopavond ter bepaling van de aanbiedplekken en de ondergrondse containers.

Hoera, onder de noemer ‘inloopavond’ was er op maandag 30 januari 2017 het ontmoetingsfeest met de medewerkers van Avalex en de gemeente Delft in de Wending. De inloopavond begon om 19.30 uur en duurde maar liefst tot 21.00 uur. Voor halfacht stond er al een grote groep buurtbewoners voor de deur te trappelen van ongeduld om maar niets te missen van het spektakel. Precies om halfacht (niet eerder) konden de bewoners naar binnen.

Er stond al een groot scherm klaar en de stoelen werden snel gepakt om het maar goed te kunnen zien en horen. Maar dat was helemaal niet de bedoeling. Er kwam geen verhelderende presentatie. Het was tenslotte een inloopavond. Naar binnen en dan weer snel naar buiten.

De mensen van Avalex en de gemeente Delft konden hun ogen niet geloven. Hoe was het mogelijk dat er zoveel mensen op afkwamen. Dit had men totaal niet verwacht. Maar goed, er lagen folders klaar voor de bewoners. De medewerkers van Avalex stonden aan twee kanten van de zaal met twee borden waarop ingetekend was waar de clusterplekken voor de minicontainers en de ondergrondse containers kwamen te staan. Ik zelf heb het allemaal niet meer kunnen volgen. Drie rijen dik en het stemgeluid kwam niet verder dan de eerste rij. Koffie of thee dat kon er niet vanaf. Als je daar nog zin had, kon je beter naar huis gaan.

Ik had eigenlijk maar één vraag. Waar moet ik thuis de drie containers stallen? Ik heb geen tuin en ik heb ook geen achteruitgang. Dus de containers moeten het hele huis door naar een klein plaatsje.

Niet alleen mijn probleem, maar ook van een groot deel van de bewoners van het Westerkwartier en Olofsbuurt en zeker ook bij andere gedeelten in onze stad. Uiteindelijk kreeg ik een formulier waarop ik deze vraag kon stellen. Dit formulier ging in een klein kartonnen doosje. Als dat maar goed gegaan is, want ik heb nog steeds geen antwoord gekregen op mijn vraag. Kortom, de inloopavond was een complete aanfluiting. Als dit een voorbode is voor het nieuwe inzamelen van Avalex, dan vrees ik nu al het ergste.

Is het wel slim dat de gemeente Delft doorgaat met Avalex? Een gezegde, dat bij deze avond past, luidt: ‘Garbage in, is Garbage out.’ Of vrij vertaald: ‘Als je er rommel ingooit, komt er ook rommel uit’.

Stadsbelangen Delft
Harry van Adrichem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.