Webcolumn: Rijk rekenen?

Nu de rookwolken van de landelijke verkiezingen zijn opgetrokken, lees ik al enthousiaste reacties van Delftse raadsleden van onder andere het CDA, Groen Links en D66. Alsof eenzelfde uitslag voor deze partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 vrijwel een feit is.

Ik begrijp hun blijheid met de uitslag van deze landelijke verkiezingen, hoewel het formatieproces voor een nieuwe regering nog een ingewikkelde zal worden. De uitslag voor deze partijen is zeker een felicitatie waard. De kiezer heeft nu gesproken en ook hier geldt het spreekwoord: ‘De kiezer heeft altijd gelijk.’ Laten deze raadsleden nog maar even genieten van deze landelijke uitslag, maar zij zien wel een belangrijk element over het hoofd.

Volgend jaar doen ook de lokale stadspartijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en wellicht ook nog nieuwkomers. Op dit moment hebben de gezamenlijke lokale stadspartijen 10 zetels in de Delftse gemeenteraad. Stadspartijen die nu geen rol speelden bij de landelijke verkiezingen. Dat zal volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen anders zijn. Dan spelen deze stadspartijen wel degelijk een rol. Ik sluit een verrassing niet uit. Zeker nu!

De ‘gevestigde’ partijen in de Delftse gemeenteraad hebben hun zetels voornamelijk te danken aan hun landelijke kopstukken. Ik durf de stelling aan dat vrijwel geen van deze partijen hun zetels in de gemeenteraad te danken hebben aan wat zij daadwerkelijk voor onze stad en haar inwoners hebben gedaan.

Kijk bijvoorbeeld maar naar de fractie van D66 in de gemeenteraad. Ik zie geen enkele reden waarom deze partij de grootste partij in Delft is op basis van wat deze partij voor onze inwoners heeft gedaan, anders dan meeliften met Alexander Pechtold.

Het is dus taak van de echte lokale partijen om aan de Delftse kiezers duidelijk te maken wat deze partijen wel of niet voor onze stad hebben gedaan. De samenstelling van de Delftse gemeenteraad zou een afspiegeling moeten zijn van wat Delftse partijen voor Delft en haar inwoners daadwerkelijk hebben betekend.

Tip aan de Delftse partijen van het CDA, Groen Links en D66: Let op het echte lokale geluid volgend jaar en vooral: nog niet rijk rekenen!

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.