Wethouder in Delft niet vanzelfsprekend.

Een uniek moment tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29 juni 2017. Nog niet eerder werd in de gemeenteraad, en waarschijnlijk ook niet elders in Nederland, publiekelijk een debat gevoerd over de functie van wethouder. Unaniem nam de gemeenteraad van Delft een motie van Stadsbelangen Delft aan, mede ingediend door vrijwel alle fracties. Zie link:
http://ris.delft.nl/internet/vergaderpunt-documenten_3587/item/motie-wethouders-sd-vvd-cda-fvk-gl-stip-d66_66181.html

Aanleiding voor onze motie was de uitkomst destijds van het onderzoek Grote Projecten. Hieruit bleek dat aan de functie van wethouder hoge eisen gesteld moeten worden. Toekomstige kandidaat wethouders zullen voordat een definitieve benoeming plaatsvindt door de gemeenteraad in een openbare bijeenkomst bevraagd worden over motivatie en geschiktheid.

Daarnaast beschikken raadsfracties over de notitie van 12 mei 2017 van de Begeleidingscommissie Grote Projecten, waarin competenties zijn benoemd die partijen kunnen gebruiken bij het zoeken naar kandidaat wethouders. Maar ook zal deze notitie, zie link, onder de aandacht worden gebracht van de toekomstige formateur voor de vorming van een nieuwe coalitie in 2018.
http://ris.delft.nl/internet/vergaderpunt-documenten_3587/item/voorzitter-begeleidingscommissie-onderzoek-grote-projecten-competenties-wethouders_65251.html

Daarnaast werd in de motie verwezen naar de zelftest wethouders van Staatshuys. Onze motie over overdracht dossiers tussen oude en nieuwe wethouders leidde tot een toezegging van de burgemeester dat deze motie door het college werd overgenomen. Hierdoor hoefde deze motie niet in stemming te worden gebracht.

Hoewel coalitiepartijen verantwoordelijk blijven voor het zoeken naar een geschikte kandidaat, is de functie van wethouder in onze stad hiermee in de toekomst geen vanzelfsprekendheid meer en dat verdient onze stad.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.