Respectloze voordracht kandidaat wethouder

De toekomstige coalitiepartijen hebben inmiddels hun kandidaat wethouders bekend gemaakt. Uiteraard moet er nog een coalitieakkoord komen. Opvallend is wel de voor Delft respectloze keuze die studentenpartij STIP heeft gemaakt voor hun kandidaat wethouder. Alsof de functie van wethouder geen zware en serieuze job is.

Het is ongelofelijk dat dit in Delft allemaal kan. Iemand met weinig of geen werkervaring en nog niets aansprekends heeft bereikt in zijn maatschappelijke carrière, wat ook logisch is gezien zijn leeftijd, wordt zo maar even op het wethouders pluche neergezet. Ja, stelt STIP op de eigen website: Bas Vollebregt heeft ervaring in de politiek. Een jaar raadslid geweest waarin hij nauwelijks aan het woord is geweest, is dus voldoende ervaring om wethouder te kunnen worden in Delft?

Dus als je een korte periode in de gemeenteraad hebt gezeten, wat deze kandidaat ook letterlijk heeft gedaan, en een korte periode een baan hebt, dan heb je meer dan voldoende politieke- en werkervaring en dan kun je wethouder worden. Wat moet onze ambtelijke organisatie hiervan wel denken? Iemand met zo’n weinig politieke- en werkbagage in huis moet straks tegen onze ambtenaren zeggen hoe hij het wil hebben?

STIP maakt met deze kandidaatstelling een karikatuur van de functie van wethouder. Een soort studentengrap. Dat is Delft onwaardig en verdient onze stad niet. Natuurlijk heeft STIP met 6 zetels in de raad een belangrijke positie verworven, maar daarbij hoort ook dat je je als partij verantwoordelijk opstelt en een sterke kandidaat wethouder presenteert. Ons stadsbestuur wordt een lachertje met een dergelijke kandidaat.

Maar ook de andere coalitiepartijen worden mede verantwoordelijk als deze kandidaat kritiekloos wordt geaccepteerd en hij straks in het college als een soort communicatiemedewerker van onze ambtelijke organisatie mag opereren. Ons stadsbestuur verdient veel beter en STIP moet zich dat realiseren.

Er komt straks nog een openbare bijeenkomst waarin de raadsleden, ook de raadsleden van de beoogde coalitiepartijen, de kandidaat wethouders kunnen bevragen en beoordelen. Ondertussen bekruipt mij het gevoel, als deze STIP kandidaat wethouder daadwerkelijk wordt benoemd, dat het geen gekke gedachte is om bij zijn installatie maar gelijk een motie van wantrouwen in te dienen als een duidelijk signaal dat Delft dergelijke voordrachten niet meer toestaat. Delft heeft sterke bestuurders nodig en geen CV-oppimpers, die na 4 jaar vertrekken.

Stadsbelangen Delft
Werner Bremer

One comment

  1. Dion schreef:

    Iets zegt mij dat Stadsbelangen Delft geen deel uitmaakt van het college. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.