Verkamering beleid lijkt wassen neus!

De overlast van studenten als gevolg van de verkamering in de oude wijken Westerkwartier, Olofsbuurt, Binnenstad en Wippolder moet geen verrassing zijn voor het college. In november 2017 heeft het college een eerste maatregel genomen waarbij het noodzakelijk werd een vergunning aan te vragen voor verkamering bij de verkoop van woningen boven de € 265.040, –. Stadsbelangen Delft vond deze maatregel te zwak om verkamering tegen te gaan, maar het was in ieder geval een eerste voorzichtige stap om dit probleem op te lossen.

Dat deze maatregel geen enkel uitkomst biedt om verkamering echt tegen te gaan, is inmiddels wel gebleken. Sterker nog: de verkamering kon gewoon doorgaan. Stadsbelangen Delft maakt zich zorgen over de effecten van het besluit uit november 2017.

De markt, oftewel mensen die graag geld verdienen aan studentenhuisvesting, heeft veel sneller dan de gemeente heeft voorzien, nieuwe mogelijkheden gevonden. Het belang van de ‘gewone’ buurtbewoners telt voor deze markt niet mee. Straten waar veel gezinnen wonen worden zogenaamde studentenstraten, met als direct gevolg dat gezinnen gaan verhuizen. Daarbij raken bewoners veel geld kwijt omdat hun huis in waarde is gedaald.

Stadsbelangen Delft heeft de afgelopen periode aandacht besteed aan aangevraagde omgevingsvergunningen. Onderstaand een overzichtje van een aantal voorbeelden:

* Delftse Post 30-1-2019: Pootstraat splitsen van een pand in appartementen
* Dirklangedwarsstraat, realiseren 3 zelfstandige micro-appartementen
* Prins Mauritsstraat, wijzigen bovenwoning in 2 appartementen
* Delft op Zondag, 10 februari 2019, Mina Krusemanstraat, realiseren dakopbouw met zes appartementen
* Stadskrant 13 februari 2019, Spoorsingel kantoorruimte ombouwen naar twee woningen
* Delft op Zondag 24 februari 2019, Molenstraat bestaande woning/kantoor splitsen in
4 afzonderlijke woonunits
* Delft op Zondag, 3 maart 2019, Westplantsoen, herindelen beneden en bovenwoning
* Schimmelpenninckstraat, wijzigen woning naar 4 appartementen

Stadsbelangen Delft kan niet overzien wat er precies gebeurt, maar het lijkt erop dat het verkameren wordt ingeruild voor het maken van woonunits en appartementen, waardoor in feite het probleem van verkamering in relatie tot overlast niet wordt opgelost.

Stadsbelangen Delft wil weten wat het college van deze ontwikkeling vindt en vooral welke maatregelen het college denkt te kunnen nemen verdere ‘verkamering’ te voorkomen.

Fractie Stadsbelangen Delft
Harry van Adrichem, Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.