Overspannen lokale vreugdevuur verbod?

Als men vorig jaar in Den Haag tijdens Oud en Nieuw gewoon gehandhaafd had en de wind was in Scheveningen richting zee gewaaid, had Delft dan dit jaar ook het vreugdevuur verboden? Onze fractie is geneigd te denken van niet, immers de afgelopen drie jaar is Oud en Nieuw in Delft vrijwel zonder incidenten verlopen.

Althans afgaand op officiële berichtgeving aan de kant van de gemeente hierover. De schade tijdens Oud en Nieuw liep zelfs elke jaar tot tevredenheid terug in Delft. Met de gemeenteraad heeft nooit een evaluatie plaatsgevonden dan wel werd informatie verstrekt, waaruit zou blijken dat het niet goed ging tijdens Oud en Nieuw in de afgelopen drie jaar in Delft.

En nu ineens lijkt er kennelijk in ons land en dus ook in Delft overspannen paniek uitgebroken te zijn. Ja, als men aan voorwaarden voldoet, had men een vergunning voor een vreugdevuur kunnen krijgen. Maar burgemeester van Bijsterveldt heeft de voorwaarden voor een dergelijke vergunning dermate opgesteld, dat organisatoren hier bijna niet aan kunnen voldoen. Je kunt van organisatoren niet verwachten dat zij ca.
€ 4.000,– aan kosten moeten maken om een dergelijke vergunning te kunnen krijgen. Legaal een traditie de nek omdraaien, vinden wij en vooral onverstandig beleid.

Wij begrijpen best dat dergelijke afwegingen soms lastig kunnen zijn. Hou je een traditie in stand zonder noemenswaardige problemen in de stad of schaf je een traditie af met het risico van toenemende problemen? Minder schade met vreugdevuur of risico meer schade zonder? Kennelijk kiest onze burgemeester voor het laatste en dat vinden wij onverstandig beleid.

Als zaken goed gaan, zoals de afgelopen drie jaar het geval is geweest, dan ga je daaraan niets veranderen. Hooguit verbeteren, maar niet door iets vrijwel onmogelijk te maken. Dan loop je juist het risico dat je problemen over jezelf afroept.

Dat neemt niet weg dat wij een oproep doen aan degenen die menen uit onvrede vernielingen te moeten aanrichten in onze stad. Stop daarmee, want dat lost nooit iets op. Probeer in gesprek te blijven met de gemeente en denk daarbij na hoe we volgend jaar deze traditie weer in ere kunnen herstellen. Dat bereik je nooit door auto’s in de brand te steken en zaken te vernielen.

Stadsbelangen Delft hoopt van harte dat Oud en Nieuw in onze stad probleemloos zal verlopen, maar we hebben daar wel onze zorgen over gezien het beleid dat nu is ingezet. Als daartoe aanleiding is, zal onze fractie daar in januari 2020 op terugkomen. Op zeker!

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.