Wel of geen Islamitisch onderwijs in Delft?

Voor Stadsbelangen Delft is goed onderwijs voor onze jeugd een belangrijk item. Het wordt een ander verhaal als er anno 2020 een verzoek gedaan wordt om een Islamitische school te vestigen in Delft. Onderwijs waar een bepaald geloof aan verbonden is, is niet meer van deze tijd. Vele landen zijn in oorlog en er is ook veel terreur vanwege het verschillend interpreteren van diverse geloven. Het gaat bij Stadsbelangen Delft dan ook niet om het geloof, maar om de manier waarop en hoe het door sommigen wordt uitgedragen.

Wij kennen het gezegde driemaal is scheepsrecht, maar dat geldt bij deze aanvraag dus zeker niet. Het is inmiddels de zesde keer, dat er een aanvraag voor een Islamitische school in Delft gedaan wordt. Het lijkt erop alsof men denkt, we blijven gewoon doorgaan en op een gegeven moment geven ze wel toe. Wat Stadsbelangen Delft betreft gaat dat dus niet gebeuren, omdat we voor openbaar onderwijs zijn. Onderwijs waar kinderen van verschillende culturen met elkaar onderwijs volgen en leren van elkaar. En ook om te leren hoe het is om met verschillende culturen te leven. Als kinderen zich in een bepaald geloof willen verdiepen, dan kan dat altijd wat ons betreft in de moskee of kerk of synagoge. Om het via een bepaald onderwijssysteem te doen, spreekt ons niet aan.

Men heeft in omliggende gemeenten gekeken of er behoefte aan Islamitisch onderwijs is. Natuurlijk kom je dan op getallen uit waar een school aan moet voldoen. De vraag is en blijft of er daadwerkelijk behoefte vanuit Delft is voor een Islamitische school voor onze jeugd. Want wij beschouwen deze jongeren, Islamiet of niet, als onze jeugd met gelijke rechten en plichten. Een Islamitische school bevordert naar onze mening de integratie totaal niet. Integendeel!

Kinderen moeten vrij kunnen leven en soms ook zelf kunnen beslissen wat ze wel of niet willen. Wat ons zorgen baart, is dat de Stichting Islamitisch college vorig jaar nog in opspraak kwam, nadat het tv-programma Nieuwsuur onthulde, dat hier een lesmethode werd gebruikt waarin onder meer gesteld werd dat meisjes en jongens elkaar niet mogen aankijken en homoseksualiteit wordt veroordeeld.
Toen dit bekend werd, gaf genoemde Stichting aan te zijn gestopt met deze lesmethode.

Dat kan wel zo zijn, maar wij geloven niet dat je, ondanks dat je de verwerpelijke lesstof niet meer zou gebruiken, je hier ineens niet meer achterstaat. Deze twijfel blijft dan ook hangen, net als het feit dat men zegt Islamitische onderwijs valt onder bijzonder onderwijs. Voor ons is dit onderwijs geworteld vanuit een bepaalde geloofsovertuiging die niet stroomt met onze democratische normen waarden en omgangsvormen zoals wij die kennen in ons land en dus ook in Delft.

Wij willen alle kinderen die in Delft wonen van goed onderwijs voorzien en vooral in gezamenlijkheid laten opgroeien en waar ze van elkaar leren. Is Stadsbelangen Delft voor Islamitisch onderwijs in Delft? Nee, omdat wij daar geen meerwaarde van inzien en dit alleen maar leidt tot meer tweedeling binnen onze Delftse bevolking. Integreren bereik je immers niet door in aparte hokjes te blijven. Als we bij een school staan, die uit gaat of begint, en we zien kinderen van alle nationaliteiten die met elkaar gezamenlijk onze maatschappij vormgeven, dan doe je het goed. En daar gaat Stadsbelangen Delft voor!

Bram Stoop
Stadsbelangen Delft

One comment

  1. jaap salome schreef:

    ik denk dat het risico voor de kinderen te groot is om ze onderwijs te geven met de Islam als basis. De kans is heel groot dat het onderwijs wordt gegeven volgens de salafistische leer, dus ondemocratische, minachting voor vrouwen en met name voor andersdenkenden. Daarnaast zijn dat soort scholen een opleidingsinstituut voor de Islamitische heilstaat! Absoluut verbieden dat soort gifmenger!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.