Extra steun Delftse Horeca en Ondernemers

De samenwerking tussen Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga, die moet leiden tot één grote stadspartij, begint steeds meer vorm en ook succes te krijgen. Zo ook tijdens de gemeenteraadsvergadering van 5 november 2020, waar de Begroting 2021 werd behandeld. De motie van onze fracties over extra lokale ondersteuning, naast de landelijke steun, voor de Delftse horeca en ondernemers werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Het college werd opgedragen: 

  • alle horecaondernemers over een periode van 2 jaar tegemoet te komen door het niet opleggen van precariobelasting op terrassen;
  • alle ondernemers over een periode van 2 jaar tegemoet te komen door het niet opleggen van reclamebelasting.

Een mooi resultaat, want het is belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven in Delft overeind worden gehouden in deze Corona tijd en daarmee zo veel mogelijk werkgelegenheid behouden blijft.

Toch hebben onze fracties gemeend een Motie van Afkeuring tegen dit college in te dienen, omdat ten onrechte geen sluitende Begroting 2021 werd aangeboden. De huidige coalitiepartijen, die vrijwel vanaf 1998 aan de macht zijn in onze stad blijven volharden in het uitgeven van miljoenen, terwijl de huidige Corona crisis nadrukkelijk vraagt om aanpassingen van beleid. Kennelijk hebben Groen Links, D66, PvdA en STIP nog steeds niets geleerd vanuit het verleden en blijven zij vrolijk geld uitgeven. Bijzonder dat de VVD hieraan meedoet, maar ja kennelijk is het pluche belangrijker.

De Begrotingsbehandeling werd door de lokale partijen, van de gevestigde landelijke partijen, vooral gebruikt om reclame te maken voor de landelijke verkiezingen volgend jaar. Dat mag natuurlijk, maar Stadsbelangen Delft en de Groep Stoelinga zetten zich in voor Delft en niet om reclame te maken voor de landelijke partijen. Bovendien ging de Begroting 2021 over Delft en niet over landelijke verkiezingen.

Wethouder Brandligt had de fracties gevraagd om met ideeën en/of  initiatieven te komen om het tekort op de Begroting op te lossen en dat hebben wij dan ook gedaan in de vorm van diverse moties. Moties die uitgaven beperken, zoals o.a. de miljoenen investering Prinsenhof. Daarnaast herziening Fonds Delft 2040. De plannen voor dit fonds zijn ruim voor de Corona crisis ontstaan. Geen onnodige versmalling Voorhofdreef. Nu de situatie is veranderd, moet je dus bereid zijn plannen bij te stellen.

Dat geldt ook voor het flexibel omgaan met Bestemming Reserves. Je kunt wel willens en wetens vast blijven houden aan geplande uitgaven, maar het oplossen van de economische consequenties voor onze stad van de Corona crisis heeft nu de hoogste prioriteit. Onze motie creëerden dus mogelijkheden om wel een sluitende Begroting te realiseren. Het is een kwestie van willen.

Daarnaast vind je dan ook ruimte om bijvoorbeeld onze sportverenigingen financieel te ondersteunen en in ieder geval ervoor te zorgen dat onze inwoners straks geen lastenverzwaring voor hun kiezen krijgen. Bovendien heeft Delft nog behoorlijk veel geld in kas (verkoop Eneco aandelen).

Maar de huidige coalitiepartijen hadden hier geen boodschap aan. Zij blijven vrolijk geld uitgeven alsof er niets aan de hand is in onze stad. Er kwam zelfs een motie langs van ChristenUnie,  Groen Links en Onafhankelijk Delft met als titel: ‘it takes a village’. Dat zal de kloof tussen burger en politiek verkleinen als je niet eens in staat bent een begrijpelijke Nederlandse titel voor een motie te bedenken.

Wij vinden dat het de kunst is om bij elke euro, die we uitgeven, te kijken of dit verantwoord is ja of nee. Delft heeft behoefte aan bestuurders die verantwoord omgaan met onze financiën. Helaas moet onze conclusie zijn dat dit nu niet het geval is. Gelukkig duurt het niet zo lang meer voordat de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in beeld komen. Dat geeft weer hoop!

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.