Wachtgeldregeling politici

wachtgeldMinister Spies van Binnenlandse Zaken is bezig met een nieuwe wetgeving wachtgeldregeling politici. Een belangrijke wijziging wordt de duur van de wachtgeldregeling. Deze wordt gelijk getrokken met de duur van de werkloosheidswet zoals dat geldt voor alle mensen die werkloos zijn dan wel worden. Een terecht voornemen om deze regeling wettelijk te veranderen. 

Of dat lukt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 is de vraag. Uit nieuwsgierigheid de wachtgeldregeling APPA (Agemene Pensioenwet Politieke  Ambtsdragers) maar eens opgezocht.

In artikel 52 lid 3 lees ik:
Indien de belanghebbende ten tijde van zijn aftreden de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt en hij in het tijdvak van twaalf jaren dat direct aan zijn aftreden voorafgaat ten minste tien jaren kamerlid is geweest, wordt de uitkering voortgezet tot het tijdstip waarop hij de leeftijd van 65 jaar bereikt. 

Een aantal Tweede Kamerleden hebben inmiddels kenbaar gemaakt, dat zij zich niet meer beschikbaar stellen. Of zij aan de voorwaarden voldoen, zoals nu is vastgelegd in de huidige regeling, weet ik niet. Wel vind ik dat de Tweede Kamer nu snel deze regeling en het liefst voor 12 september 2012 dient aan te passen. Een wachtgeldregeling van 10 jaar is niet meer van deze tijd. Zeker gezien de financiële crisis waar we mee te maken hebben. 

Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.