IKEJA – IKENEE

Voor het zoveelste weekend op rij, lees ik dat de afritten naar Ikea Delft zijn afgesloten vanwege de grote toestroom winkelend publiek. In tijden van crisis – waarbij de economie langzaam uit z’n dipje komt – zou je zo’n toestroom in eerste instantie niet verwachten. Maar het consumentenvertrouwen lijkt toegenomen, maar of je dan ‘een verkeerscrisis’ richting Ikea op de koop toeneemt, is de vraag.

 

Even terug in de tijd…

In december 2007 heb ik als toenmalig raadslid het probleem rondom de afritten van Ikea al eens aangekaart. Toenmalig verkeerswethouder Koning (PvdA) lag daar niet echt wakker van en was niet voornemens extra maatregelen te nemen (zie artikel in het AD van 1 januari 2008). En ook Rijkswaterstaat peinsde er niet over om te tornen aan de afspraken met Ikea en de Gemeente Delft. ‘Sluiting van een bedrijf wegens verkeersoverlast was in Nederland nog nooit voorgekomen en zal ook niet gebeuren’, aldus de woordvoerster van Rijkswaterstaat Zuid-Holland.

Volgens het toenmalige College van B&W was dit een gevolg van de nog niet gereed zijnde uitbreiding van Ikea met de bijbehorende volledige parkeercapaciteit. Alom begrip, maar in december 2009 bleek na wat aanpassingen de verkeerssituatie nog geen haar veranderd te zijn en was de toestroom evenals de situatie nog steeds een chaos.

Inmiddels is het woonwarenhuis op cruciale feestdagen een aantal keren gesloten geweest en zelfs vorig jaar is het restaurant gesloten, omdat men de grote toestroom niet aan kon. Stadsbelangen Delft vind Ikea Concept Centre een aanwinst en tevens een boost voor de Delftse economie, maar anno 2014 (6 jaar na dato), mag je toch verwachten dat het verkeerstechnisch een beetje op orde is?

De situatie is nu zo dat bij een enorme toestroom op zon- en feestdagen de afritten worden afgesloten. Maar de echte ‘die-hard-Ikea-fans’ volharden zodanig, dat men zelfs bij afsluiting van de afritten het rode kruis massaal negeren, om kosten wat het kost toch dat ene boekenkastje te kunnen scoren bij de Zweedse meubelgigant. Dit leverde volgens de verkeerspolitie op zondag 19 januari jl. al minimaal 38 bekeuringen op.

Ikea Nederland start op korte termijn, langs de A4 met een vestiging in Leiderdorp, met 14.000 vierkante meters winkelruimte. Stadsbelangen Delft hoopt dat dit de Delftse vestiging wat meer lucht en ruimte geeft, om de hedendaagse verkeersproblematiek op te lossen. En zo niet? Dan zullen wij het College van B&W opnieuw verzoeken deze verkeerscrisis eens opnieuw onder de loep te nemen.

Stadsbelangen Delft
Bianca van der Werf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.