Geen logica, geen draagvlak

042614_2109_Geenlogicag1.jpgHoewel acht fracties in de gemeenteraad afgelopen donderdag de motie van Stadsbelangen Delft en Onafhankelijk Delft niet wilden steunen en kritiekloos de argumenten van burgemeester Verkerk volgden, dachten de bewoners en ondernemers van de Nieuwe Langendijk er tijdens Koningsdag er anders over. Beloofden bedoelde fracties, die tegen onze motie stemden, voor de gemeenteraadsverkiezingen nog, dat je vooraf goed naar onze inwoners moet luisteren, ruim een maand na de verkiezingen is men die belofte alweer vergeten.

Als je niet goed communiceert en je een besluit neemt zonder overleg met ondernemers en bewoners en je vooraf jezelf niet tijdig hebt verdiept in de historie van de Nieuwe Langendijk, dan creëer je burgerlijke ongehoorzaamheid. En dat gebeurde dus ook tijdens Koningsdag.

Hoewel Stadsbelangen Delft niet pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid, integendeel, was de reactie van ondernemers en burgers wel te begrijpen. Want wat was nu het probleem? Op een dag als Koningsdag horen feestelijke activiteiten en als je de mensenmassa in de binnenstad zag, dan vraag je je echt af of het argument van bereikbaar hulpdiensten via de Nieuwe Langendijk een echt argument was. Wat sfeerfoto’s van vandaag.

nldijk0 (800x600) Nog vroeg in de ochtend. Wie loopt wie nu in de weg en wat is nu het probleem?

Nilangeijdk1 (800x600) Aan het eind van de ochtend. Dranghekken met verkeersregelaars sluiten Nieuwe Langendijk af. Net als voorgaande jaren.

Nlangedijk2 (800x600)

In de loop van de middag. De kleine ‘rommelmarkt’ staat niemand in de weg. Eerder de bezoekers die vrijuit op de Nieuwe Langendijk lopen vormen een blokkade voor hulpdiensten. Net als in de rest van de binnenstad.

Burgwal (800x600)

In de aanloop naar de Burgwal. Overal kleedjes op de grond met rommeltjes en mensenmassa. Geen hulpdienst die er door kan.

oudeld (800x600)En de Oude Langendijk? Op de stoep rommelmarkt, mensen op de straat. Hoezo vrij voor hulpdiensten?

Uit deze foto’s blijkt duidelijk dat de burgemeester en de fracties die hem steunden een overdreven besluit heeft genomen met betrekking tot de Nieuwe Langendijk. Werkelijk onbegrijpelijk en ook onzorgvuldig. Natuurlijk is veiligheid van belang en heeft de burgemeester zeker op een dag als Koningsdag een grote verantwoordelijkheid. Maar mensenmassa’s en activiteiten op een dag als Koningsdag moeten we koesteren. Delft is aantrekkelijk en dat moet ook vooral blijven! Gelukkig hebben de toezichthouders, die op de Nieuwe Langendijk met een vervelende boodschap op stap moesten, dat op een correcte wijze gedaan. Ik had best met hen te doen. Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld en zo hoort dat ook.

. terr (800x600)

Overigens staan er nu ook een paar terrassen op de Nieuwe Langendijk. Er mogen geen schermen om heen worden gezet. De gemeente adviseert bloembakken. Een vreemde gedachtegang op deze plek. Niemand gaat op de tocht zitten op de middenberm en zeker niet als links en rechts tijdens het toeristenseizoen de touringcars om je oren ‘vliegen’. Schermen om de terrassen moeten mogelijk worden gemaakt.

In ieder geval moet de gemeente nu snel met bewoners en ondernemers van de Nieuwe Langendijk om tafel om voor de toekomst met elkaar afspraken te maken welke mogelijkheden er zijn om van de rode loper ook een aantrekkelijk stukje Delft te maken.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

2 comments

  1. toon rust schreef:

    waarom zal een liegend bestuur het gezellig maken waarom makkelijk doen als het moeilijk kan

  2. paula schreef:

    We hopen dat het dit jaar net zo gezellig wordt als vorig jaar. Dankzij medewerking van stads toezicht komt het goed. Alleen komen er nu geen hekken en blijft het verkeer rijden dat levert gevaar op. We zullen het zien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.