Veilig Delft?, ongenode gasten

WhatsAppEen zachte winter en een warm voorjaar. Het is voor velen een reden om ramen en deuren weer wagenwijd open te zetten om de boel weer eens lekker te laten doorwaaien. Het is ook aantrekkelijk voor ongenode gasten, die uw woning even gezellig binnenste buiten komen keren, op zoek naar waardevolle spulletjes. De Politie Delft constateerde de afgelopen maanden een stijging van het aantal woninginbraken.

Werd er in het eerste kwartaal van 2013 nog 165 maal ingebroken, de teller voor 2014 staat nu op 256. Vooral in de wijken Voorhof, Buitenhof en Poptahof werd de laatste tijd veel ingebroken. Voor de fractie van Stadsbelangen Delft komt dit niet als een verrassing. Misdaadcijfers op papier zeiden wat anders, dus voor sommige politici inclusief burgemeester Verkerk reden genoeg om blindelings op dat ene stukje papier te vertrouwen en hardnekkig blijven roepen dat het in Delft ‘veiliger’ is geworden. Ondertussen werden wijken als Wippolder en Tanthof al langer geteisterd door het stijgende aantal woninginbraken het afgelopen jaar.

Politie Delft heeft inmiddels een speciaal team ingezet, die zich expliciet richt op woninginbraken. Vanzelfsprekend kan de politie dat niet alleen. Er wordt een beroep gedaan op Delftenaren, Gemeente en Woningbouwverenigingen.

Woningbouwverenigingen gaan in kaart brengen waar de behoefte is om maatregelen te treffen om woninginbraken moeilijker te maken. Zij denken dan bijvoorbeeld aan het aanbrengen van extra verlichting en het snoeien van struiken. Wat mij betreft doet men er eveneens verstandig aan om ook de staat van het hang- en sluitwerk van de woningen in kaart te brengen en deze te voorzien van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Het gaat dikwijls om (huur)woningen waarbij het hang- en sluitwerk nog dateert vanuit de oprichting cq. bouw van de wijk. Kortom, niet meer van deze tijd dus.

Uit een analyse is gebleken dat de inbraken veelal in het weekend plaatsvinden, vooral in de vroege middag tot in het begin van de avond. Met de zomervakantie in het vooruitzicht, probeert de politie door middel van een ‘witte voetjes actie’ bewoners erop te attenderen, wat alerter te zijn op het openzetten en open laten staan van ramen en deuren. Een raampje open laten staan en dan nog even vlug een boodschapje doen bij de buurtsuper, is in deze tijd gewoon geen optie meer.

Door de toename van het aantal woninginbraken in de wijk Tanthof, zijn een aantal inwoners van Tanthof Oost/West een WhatsApp-Chatgroep gestart om het aantal inbraken terug te dringen. Deze WhatsApp-groep is al zeer effectief gebleken en het aantal leden groeit met de dag. Onder het mom: ‘samen zien we meer’ zijn het dus de extra ogen en oren en de korte lijnen met elkaar en de dienstdoende wijkagent, die het maken dat er direct actie kan worden ondernomen als er verdachte figuren worden gesignaleerd. Of dit initiatief uiteindelijk het aantal woninginbraken doet terugdringen, zal moeten blijken.

Via Facebook is er eveneens een Community ‘Veilig Wonen Tanthof’ opgezet, waarop bewoners o.a. tips kunnen verkrijgen voor het beveiligen van hun woning etc.. En ook deze Community wordt goed bezocht en blijft up-to-date. Het zijn slechts middelen die door wijkbewoners worden opgestart om nare ongenode gasten buiten de deur te houden.

Eveneens is het belangrijk dat je met elkaar in contact blijft en zo nodig op elkaars huisje (eigendommen) let, ook buiten de vakantieperiodes.

Want… Beter een goede buur, dan een verre vriend!

Stadsbelangen Delft
Bianca van der Werf

One comment

  1. P.durville schreef:

    Om inbraken te voorkomen moeten ze van plantsoenendienst eens meer gaan doen aan het onderhoud van het groen in Tanthof-oost zodat potentieele inbrekers zich niet in het veel te hoog opgeschoten groen kunnen verschuilen en kinderen weer normaal kunnen spelen.

    M.v.g. p.durville

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.