Evenement op de juiste plek

Kratjes (3)Maandagavond is het record van het bouwen van een brug met bierkratten helaas mislukt. De woonkamer van Delft werd voor korte tijd omgebouwd tot een ware bouwplaats voor de studenten Civiele Techniek van de TU Delft. Terwijl de fractie van Stadsbelangen Delft bijeen was in het stadhuis, kwam tegelijkertijd de vraag bovendrijven of onze woonkamer zich wel leent voor dit soort studentenacties!

Zo werd vorig jaar eveneens door de TU Delft op de markt de elektrische racewagen groots gepresenteerd en gedemonstreerd, waardoor een deel van de markt was afgezet. De muziek, de omroeper en het helse geluid van de scheurende en piepende autobandjes over het marktplein, deden vele bezoekers van de terrassen doen vertrekken of verplaatsen. Logisch, want je kon elkaar stomweg niet meer verstaan! Diezelfde middag werd er eveneens ook nog getrouwd in het stadhuis. Tja, je zult maar als aanstaand echtpaar die middag de volle mep betaald hebben en het carillon willen laten klingelen op de mooiste dag van je leven… dan krijg je er dus een schreeuwende omroeper bij cadeau, die boven alles uitschreeuwt.

Stadsbelangen Delft vraagt zich af of dit soort acties niet beter thuishoren op het terrein van de TU Delft zelf. Kratjes stapelen/bruggen bouwen lijkt beter op z’n plaats op de Campus of een terrein als Lijm en Cultuur. Overigens de snelheid waarmee de studenten hun kratjesbrug bouwden was wel weer top. Zouden de studenten in no-time de Sint Sebastiaansbrug kunnen vervangen? Dat zou nog eens een uitdaging zijn.

Delft is een studentenstad met de daarbij behorende festiviteiten zoals bijvoorbeeld het Lustrumfeesten en de OWee week. Natuurlijk maken studenten in onze stad een belangrijk gedeelte uit van het inwonersaantal. Delft mag daar trots op zijn, maar Stadsbelangen Delft stelt zich daarbij wel de vraag in welke mate de TU en de studenten een stad als Delft op dit moment domineren. Niet iedereen kan de festiviteiten van de studenten waarderen. In Delft op Zondag (editie 01-06-2014) viel te lezen dat de nieuwe opzet van het ZOMERfestival ook niet bij iedereen in de smaak is gevallen. Een evenement dat voorgaande jaren op het Sport- en Cultuurcentrum van de TU Delft werd georganiseerd, maar nu deels langs de Schie – in de bewoonde omgeving – plaatsvond.

Onlangs vonden er ook roeiactiviteiten plaats op de Schie, dat eveneens veel publiek aantrok. Begrijpelijk, het was mooi weer dus veel mensen op de been en/of op de fiets. Het doorgaande (auto)verkeer op de Schieweg van en naar de bouwmarkt en Leeuwenstein moesten daardoor slalommen om de lopende en fietsende menigte heen. Komend vanaf de Kruithuisweg werden automobilisten niet geattendeerd op de activiteiten die aan de Schie plaatsvonden. Een simpel bordje, afzetting en/of verkeersregelaar was toch wel op z’n plaats geweest.

Stadsbelangen Delft heeft geen probleem met culturele activiteiten en evenementen in onze stad. Wij juichen cultureel gerelateerde activiteiten juist toe, omdat dit veel bezoekers naar onze stad trekt en goed is voor de promotie en economie van onze stad. Het Glazenhuis van 3FM is bijvoorbeeld meer dan welkom, wat ons betreft! Wij zijn wel van mening dat activiteiten beter op elkaar afgestemd moeten worden en ook de omgeving waar deze activiteiten plaatsvinden. Kortom, het juiste evenement op de juiste plaats. Een mooie taak voor de nieuwe STIP wethouder.

Het stapelen van kratjes op de markt is geen probleem gebleken evenals het marktplein volstorten met zand ten behoeve van een Jeu de Boules-evenement. Daarentegen is het plan om de jaarlijkse schaatsbaan van de Beestenmarkt naar de markt te verplaatsen, herhaaldelijk van tafel geveegd en lijkt onbespreekbaar te blijven. Dat lijkt toch op willekeur.

Stadsbelangen Delft vindt dat het nieuwe College van B&W met de organisatoren/sponsoren van de Schaatsbaan Delft nog eens moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn om de schaatsbaan te verplaatsen van de Beestenmarkt naar de markt.

Want op een plek waar kratjes gestapeld kunnen worden, de TU haar elektrische raceautootjes mag presenteren, de jaarlijkse kermis haar attracties opzet en waar zand gestort wordt voor het Jeu de Boules-evenement, kan ook gerust een ijsbaan neerstrijken.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

One comment

  1. sonja sint schreef:

    Mooi stukje weer! Helemaal juist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.