Kentekenparkeren

Stadsbelangen Delft heeft al eerder kenbaar gemaakt tegen het invoeren van kentekenparkeren te zijn. Zie www.stadsbelangendelft.nl/?p=7261

Inmiddels heeft de meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de invoering van kentekenparkeren in onze stad. Onze fractie heeft tegen dit voorstel gestemd. De belangrijkste overweging was het recht op privacy. Wij vinden het onacceptabel dat gegevens van burgers, die nergens van verdacht worden, worden geregistreerd. Bovendien kunnen andere instanties, zoals de belastingdienst, deze gegevens opvragen bij de gemeente.

Wij vonden het voorstel van het college ondoordacht. Ook bij het digitaal bezoekers parkeren. Je kunt simpel de parkeervakken een nummer geven, waarmee het doorgeven van het parkeervak nummer voldoende is. Het college had hier geen oren na evenals D66, die zelf niet in staat was als landelijke partij een privacy veilige D66 app te introduceren en de Groen Links fractie. Beide partijen walgen van cameratoezicht, maar als het gaat om de automobilist dan hebben deze partijen wat minder moeite met privacy garantie.

Vanavond besteedde RTL Nieuws aandacht aan de zaak die de Stichting Privacy First heeft aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

De stichting Privacy First heeft de gemeente Amsterdam voor de rechter gesleept vanwege haar parkeerbeleid. Het kentekenparkeren dat is ingevoerd, is volgens de stichting in strijd met het recht op privacy. 

Voorzitter Bas Filippini ageert tegen de verplichte registratie van kentekens en het gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden. ,,Beide aspecten zijn in strijd met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit”, stelt Filippini. ,,Bovendien ontbreekt een privacy vriendelijk alternatief.” 

Aanleiding voor de rechtszaak, die dinsdag dient bij de rechtbank in Amsterdam, is een parkeerboete die Filippini ontving wegens het niet invoeren van zijn kenteken in een parkeerautomaat. Hij weigerde dit. ,,Iedere vrije burger heeft immers het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte, ook als men ergens de auto parkeert. Dit recht wordt beschermd door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Stadsbelangen Delft zal de ontwikkelingen in Amsterdam nauwgezet blijven volgen.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

3 comments

 1. paula schreef:

  Ik ben ook tegen kenteken parkeren kan nu niet in het geheim een bezoeker ontvangen altijd een naam op geven kenteken door geven gaat de gemeente geen bal aan wie ik op bezoek krijg. Schandalig dat de gemeente zo met zijn burgers om gaat.

 2. Elisabeth schreef:

  Ik heb een besluit genomen: het gaat de gemeente Delft niks aan wie en wanneer ik bezoek heb. Per 1 maart kan ik dus alleen tot 12.00’s morgens bezoek ontvangen. Wat is de volgende stap? Dat het 24-uur vergunningparkeren wordt? Met een of andere (…) smoes? Er is bij mij in de wijk alleen een parkeerprobleem doordat er structureel 300 parkeerplaatsen te weinig zijn. Overdag is hier plek zat!!
  Ik weet dat er nog veel meer mensen boos zijn. En ik weet ook dat een hoop het gewoon toch maar accepteren. Want ja… het is niet anders.
  Nee, het stadhuis bestormen.. dat doen we niet. We zijn tenslotte Nederlanders. De enige keer dat er wat gebeurde was geloof ik toen de gebroeders de Witt gelyncht werden, en dat is ? 400 jaar geleden?
  We laten ons ook gewoon hoge belastingen opleggen omdat de onbenullen in de gemeenteraad financieel desastreus hebben gehandeld. En de gewone mevrouw, en meneer mogen ervoor opdraaien.
  It’s a bloody shame!!!!!!!!!!!!

 3. Wilma Link schreef:

  Belachelijk dat kenteken parkeren.
  Oudere mensen hebben vaak geen computer en als de 402 uur op zijn
  mag je geen bezoek meer ontvangen !!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.