College Delft zet raad onder druk

Terwijl iedereen zich afvraagt, hoe diverse projecten in onze stad financieel zo uit de hand hebben kunnen lopen, geeft het college met dit raadsvoorstel over de toekomstige Zoutopslag blijk daar niet zoveel van geleerd te hebben.

Een voorstel met een ronduit belabberde voorbereiding en een krakkemikkige onderbouwing. En dan ook nog voor de zoveelste keer in korte tijd de raad onder tijdsdruk, maar ook met financiële bangmakerij een beslissing vragen!! Zo hoor je niet met elkaar om te gaan.

In het stuk geeft het college zelf aan niet te weten of dit nu de goedkoopste dan wel de beste oplossing voor Delft is. Er is geen tijd om het alternatief ‘het moderniseren van de Staalweg’ te onderzoeken, ondanks dat dit wel wenselijk zou zijn geweest.

Wat onze fractie betreft hadden andere alternatieven ook onderzocht moeten worden. Zou privatiseren geen betere optie zijn geweest en meer recht doen aan het beleid invulling te geven aan het gekozen regiebeleid? We gaan nu immers ook weer nieuw vastgoed ontwikkelen en in bezit nemen en dan ook nog in een andere gemeente!

Hadden we niet moeten kijken of er in Avalex-verband mogelijkheden waren of wat te denken om de locatie Staalweg te koop aan te bieden aan de Provincie of aan Rijkswaterstaat? Een prima locatie voor zoutopslag! Nee, er was geen tijd voor onderzoek, terwijl de wens om de Staalweg te ontruimen toch echt niet van gisteren is. Er wordt nu een beslissing gevraagd op basis van kengetallen.

Zomaar wat vragen aan het college: – Zijn deze kengetallen in-of exclusief de exorbitante meerkosten waar we bij projecten steeds weer tegenaan lopen? Verder moet er nog van alles uitgezocht of ui onderhandeld worden.

– Kunnen we de btw wel of niet verrekenen ? Niet onbelangrijk daar waar de rest van de uit te plaatsen onderdelen hiervan afhankelijk lijken te zijn.
– Hoe gaat de erfpachtconstructie er uitzien en wat gaan we nu straks betalen?
– De verdeelsleutel over de exploitatiekosten lijkt nog niet vast te liggen, maar een van de deelnemers lijkt het niet eens met het aandeel van Delft!
– Geplande oplevering 1 september 2016, maar kan net zo goed 1 september 2015 worden.Een bijzondere manier van plannen waar voor Delft ook nog een financieel risico aanzit.

Ook zou het goed zijn om de uit te plaatsen onderdelen in de context van het plafond die in 2011 gesteld is aan de gemeentelijke huisvestingslasten. Dat roept eigenlijk meteen ook de vraag op of die 6.6 miljoen euro nog wel realistisch is. We gaan per slot van rekening met veel minder ambtenaren werken en delen van Het Nieuwe Kantoor  zullen verhuurd moeten worden.

Delft zou al beslist moeten hebben in verband met de aanvraag van de omgevingsvergunning. Is deze vergunning al aangevraagd? En was er dus helemaal geen deadline? Of is er in een achterkamertje al besloten dat we gewoon doorgaan? En hoe zit dat dan met die zogenaamde nieuwe deadline?

Pas op beste raad, zo worden we bang gemaakt! Rijks Waterstaat zal mogelijk de samenwerking staken en Delft draait dan op voor haar aandeel in de gemaakte kosten! Tendentieus en onsmakelijk om op deze manier druk op dit proces en de gemeenteraad te zetten.

Als het college om anderhalf miljoen euro vraagt, zal men toch echt beter moeten onderzoeken en onderbouwen. En mede door de ervaring met de Provincie in het kader van de Sint Sebastiaansbrug zullen overeenkomsten en contracten flink tegen het licht moeten worden gehouden alvorens ze te tekenen. We weten inmiddels hoe zaken kunnen lopen. Wij staan ronduit negatief tegenover dit dwang voorstel.

Fractie Stadsbelangen Delft
Delft Werner Bremer

One comment

  1. Guido schreef:

    “En dan ook nog voor de zoveelste keer in korte tijd de raad onder tijdsdruk, maar ook met financiële bangmakerij een beslissing vragen!!”

    Een slechte zaak en heel herkenbaar: dit gebeurde bij de presentatie van mijn plannen voor een bevaarbare Spoorsingel in de raad ook. Daar werd niet alleen financiële bangmakerij gebezigd, maar zelfs ook nog een rapport vol technische nonsens. Ik vind het achteraf gezien nog steeds schandalig hoe dat ging.

    Jammer dat er niets van geleerd is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.