Structureel probleem noodopvang Delft!

Afgelopen maanden is er uitsluitend gesproken over de financiële situatie, waarin onze stad verzeild is geraakt. Sinds kort is het woord vluchteling bij de meeste fracties een favoriet woord, want daarmee willen zij scoren, zo lijkt het.

Fractievoorzitter Aad Meuleman heeft in de afgelopen raadsvergadering namens Stadsbelangen Delft aangegeven, dat Delft nog voldoende andere problemen heeft om op te lossen. Diverse fracties voeren uitsluitend politiek vanuit de eigen referentiekader. Daarbij verliezen zij de stad zelf uit het oog, waar ook inwoners door middel van noodopvang moeten worden geholpen.

Ik heb in de commissie Sociaal Domein een rondvraag gesteld over de noodopvang in Delft. Stadsbelangen Delft is al langer bezig met een onderzoek in de stad om te zien hoe deze opvang in het sociaal domein voor onze inwoners verloopt. Wij ontvingen steeds meer signalen dat het niet goed ging met de noodopvang in Delft. Mensen worden weggestuurd en er is sprake van agressie. Er zijn maar 20 bedden en de vraag naar noodopvang is aanmerkelijk groter. Het gaat dus niet goed met deze opvang. Reden om de wethouder hierover te bevragen.

De wethouder begon met te zeggen dat hij ons bedankte voor het signaal wat we in de rondvraag en via aanvullende mondelinge informatie aan hem hadden gegeven. ‘U hebt gelijk’, zo stelde hij. Delft heeft een structureel probleem als het gaat om noodopvang. De wethouder gaat gerichte actie ondernemen en op zoek naar extra bedden.

Dit zal nog gebeuren voordat de winter zijn intrede doet. Delft is hiervoor aangesloten bij de ‘Haagse regeling’. Dit betekent, dat bij een bepaalde temperatuur extra bedden worden aangeboden om mensen op te vangen. De wethouder deed de toezegging voor 16 januari 2016 een nota over dit onderwerp te sturen naar de commissie Sociaal Domein.

De wethouder kon geen antwoord geven op de vraag waarom hij niet op de hoogte was van de problemen bij de noodopvang. De gemeente geeft namelijk in diverse stukken en in de media aan, dat men goed in gesprek is met de partners. Vreemd dat de wethouder van dit structurele probleem bij de noodopvang niets afwist. Stadsbelangen Delft vindt dat als blijkt dat de organisatie, die de noodopvang organiseert, de gemeente niet tijdig en goed heeft geïnformeerd, hierop aangesproken moet worden.

Na mijn rondvraag kwam de heer Stienstra (D66) met zijn bühne rondvraag over vluchtelingen. Is al bekend of vluchtelingen werk kunnen krijgen en er mogelijkheden zijn voor scholing, was één van zijn vragen. De wethouder reageerde terecht licht geïrriteerd. Hij wilde graag in discussie gaan over een onderwerp, maar niet over een onderwerp, dat nog geen week geleden in de raad was besproken. De heer Stienstra en D66 zijn echt de binding met de Delftenaar kwijt en voeren politiek vanuit hypes. Kennelijk vindt D66 het vluchtelingeprobleem belangrijker dan het oplossen van een structureel probleem bij de noodopvang voor onze inwoners. Scoringsdrift van deze partij?

In ieder geval was het goed te horen, dat de wethouder actie onderneemt om het structurele probleem bij de noodopvang op te lossen.

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

One comment

  1. Emmy Poortvliet schreef:

    Ik ben het met Stadsbelangen eens dat eerste opvang van Delft se daklozen opgelost moet worden voordat er opvang van vluchtelingen besproken kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.