Daar ben ik er één van!

Donderdag 14 april 2016 staat bij de commissie Economie Financiën en Bestuur de veiligheidscijfers 2015 op de agenda. De voorzitter die mede de agenda bepaald, is de heer Stienstra van D66 Delft.

De voorzitter is ook woordvoerder in de commissie Sociaal Domein waar naar mijn mening een aantal zaken besproken horen te worden, die nu in deze commissie op de agenda staan. Op verzoek van de Christen Unie is ook de brief over de Griegstraat geagendeerd. Vreemd, want die brief gaat niet over de veiligheidscijfers 2015. Het gaat hier om de leefbaarheid in de wijk. De huidige problemen in deze wijk hebben een terugkerend karakter. Dat onderwerp hoort niet thuis in EFB, maar in de commissie Sociaal Domein en Wonen. Om een rapport met veiligheidscijfers over 2015 te koppelen aan problemen in deze wijk is een vreemde gang van zaken.

De ingekomen inspreektekst van een bewoner en de brief van een bewoner horen naar mijn mening in de commissie Sociaal Domein op de agenda te staan.

Natuurlijk hoort bij het politieke spel dat naast de ChristenUnie vooral collegepartijen dit onderwerp willen bespreken. Dan kom je goed in media en kunnen deze partijen laten zien dat zij het helemaal zat zijn met de problemen in de Buitenhof. Volgens de veiligheidsmonitor 2015 zijn die er eigenlijk niet, want 70% van de bewoners, stelt deze monitor 2015, voelt zich veilig.

Alinea veiligheidsmonitor
De feiten en cijfers tonen ondubbelzinnig aan dat Delft weer veiliger is geworden. En dat nu al voor het zesde achtereenvolgende jaar. Wordt dat ook zo ervaren? Ja. De vorig jaar gehouden omnibusenquête toonde aan dat Delftenaren zich veiliger voelen – in elke wijk. Laat ik er één wijk uitpikken: voelde in 2010 54 procent van de Buitenhofbewoners zich veilig in hun wijk, vorig jaar was dat 70 procent.

Opvallend dat men in deze monitor een wijk als de Buitenhof eruit haalt. Waarom juist het Buitenhof vraag ik mij dan ook af? De afgelopen maanden is wederom duidelijk geworden, dat het iets anders ligt als dat nu beweerd wordt. De klachten van bewoners uit deze wijk rijzen de pan uit. Waar ik namens de fractie Stadsbelangen Delft vele malen op gehamerd heb, is dat er beleid op beleid wordt gemaakt zonder evaluatie. Een evaluatie waar duidelijk in staat wat wel of niet goed gaat met het vastgesteld beleid door de gemeenteraad.

Ook niet onbelangrijk is dat de kaders van het sociaal domein in de gemeenteraad worden vastgesteld en uitvoerende instanties dan vervolgens de opdracht krijgen hieraan uitvoering te geven. Zet eens op papier wat die ervan vinden in plaats van ‘succesverhalen’ zoals in de veiligheidsmonitor worden beschreven.

De afgelopen maanden heb ik als raadslid namens de fractie Stadsbelangen kritiek gehad op sommige zaken zoals het welzijnswerk. Ik ben er nog steeds dagelijks mee bezig en heb ook gesprekken met ambtenaren en wijkbewoners. Ik geef daar mijn mening of vraag informatie. Om in het kader van scoringsdrift allerlei brieven ineens te agenderen in de verkeerde commissie is wel erg vreemd. De wijkbewoners moeten natuurlijk gehoord worden, maar wel op de juiste plek.

Nu lopen we het risico dat er een discussie ontstaat over het sociaal domein wat men adhoc koppelt aan veiligheidscijfers van vorig jaar. Wederom een gemiste kans om als politiek bewoners uit de Buitenhof serieus te nemen.

Het welzijnswerk bereikt nog geen 5% van de bewoners met uitschieters naar 10%. Wat weet je dan echt van wat er speelt in de wijk? Wat mij betreft moet je dan als politiek de hand in eigen boezem steken en actie ondernemen om erachter te komen wat er leeft bij de 90% die niet wordt bereikt. Juist daar moet je namelijk je informatie ophalen om de juiste acties en beleid te kunnen uitzetten. In het Buitenhof is een grote groep bewoners die het vertrouwen in de politiek kwijt volledig kwijt zijn. Een beetje raadslid trekt zich dat aan en daar ben ik er één van.

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.