Delfts college mist politieke antenne!

Het idee van het college om op de Kruisstraat 61 een Lidl pand toe te staan is niet alleen een beetje dom, nee…het is oerstom.

Kruisstraat 71 is altijd gezien als een kans locatie. Hierover was afgesproken dat, als zich een ontwikkeling zou voordoen, er eerst overleg zou plaatsvinden. Dat is niet gebeurd met als gevolg onrust in de stad. Het college had op haar klompen kunnen aanvoelen, dat een Lidl pand van een dergelijk omvang op die plek tot grote bezwaren zou leiden. Er was dus alles aan gelegen om vooraf zo wie zo de inwoners maar ook de raad te betrekken bij deze ontwikkeling. Maar nee, het college sloot in 2015 al een koopovereenkomst zonder de gemeenteraad daar eerst over te informeren. Had het college eerst met inwoners of in ieder geval met de raad overlegt, dan was deze verkoopovereenkomst waarschijnlijk niet gesloten.

Maar er is meer. Het is te triest voor woorden, dat een commissievergadering naar aanleiding van de brief van de belangenvereniging Zuidpoort nodig was om tot de ontdekking te komen, dat het plan bij nader inzien toch niet voldeed aan de afwijkingsmogelijkheden. Het college was dus ook niet in control en werd de raad ook niet correct geïnformeerd.

Het college stelde dat er maar één commerciële partij geïnteresseerd was geweest in de locatie Kruisstraat 61. Inmiddels is gebleken, dat er zich in 2014 ook een andere commerciële partij had gemeld, maar het college koos er toen voor om met de huidige ontwikkelaar verder te gaan, omdat er al een voorovereenkomst was gesloten met de huidige ontwikkelaar. Dat mag natuurlijk, maar informeer de raad dan wel correct.

Het college wil nu in overleg gaan met de bewoners door middel van een informatieavond. Met andere woorden: ‘we vertellen wat er gebeurt en wachten eventuele bezwaar en beroepsprocedures af.’ Dat lijkt ons niet de goede weg. Er is geen draagvlak voor een groot Lidl pand op deze locatie.

Dat de bewoners vinden, dat er voldoende supermarkten in de binnen stad zijn, mag natuurlijk. Voor Stadsbelangen Delft is dat geen argument om een supermarkt niet toe te staan. Het is uiteindelijk aan de ondernemer om te bepalen of hij meent dat een dergelijke supermarkt op die plek voor hem financieel haalbaar is.

Ons bezwaar is de aanzuigende werking van het autoverkeer, terwijl de inwoners al veel overlast ervaren van de Jumbo supermarkt dicht bij deze locatie. Dit nog afgezien van het lelijke bouwplan dat men voor ogen heeft. Daarnaast zijn afspraken met de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan in 2012 niet nagekomen.

Weer probeert het college de raad de keuzemogelijkheid ja of ja voor te leggen, omdat de verkoopovereenkomst al gesloten is. Het is nu de tweede maal in korte tijd dat de raad door het college (wethouder Förster) onder druk wordt gezet met de dreiging van financiële consequenties voor de stad als dit plan niet doorgaat. Voor onze fractie reden om de motie van wantrouwen tegen hem te steunen. Dit kan zo niet langer meer!

Wij zijn het eens met het idee om juist het gebied rond de Kruisstraat 61 integraal te bezien. Feitelijk is het gebied het zwarte schaapje van onze mooie historische binnenstad. Kortom: geen Lidlpand op de plek Kruisstraat 61. Discussie wordt vervolgd.
Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.