Programmabegroting Hamerstuk

Ondanks de vele complimenten en waardering van het college en coalitiepartijen voor de meedenkbegroting van het CDA, ChristenUnie en Stadsbelangen Delft, is de pijnlijke conclusie dat het dualisme in Delft nog steeds op monistische wijze vorm wordt uitgevoerd. De coalitiepartijen weigerden niet één van de 18 voorstellen uit de meedenkbegroting over te nemen. En dat, zonder dat het overnemen van ook maar één voorstel, tot negatieve consequenties zou hebben geleid voor de begroting.

Voorstellen om de OZB al vanaf 2017 te verlagen, extra budget voor onderhoud van de stad en Buitenhof of handhaving vonden geen gehoor. De coalitie wilden wel met de drie partijen bij de voorbereidingen van de Kadernota volgend jaar in gesprek over de voorstellen. Op geen enkele wijze werd concreet aangegeven over welke onderwerpen er dan zaken gedaan konden worden. Dat bleef politiek algemeen en vaag. Wel eisten de coalitie vooraf in ruil daarvoor dat we volledig akkoord moesten gaan met de Programmabegroting. Dat vond en vindt onze fractie een arrogante opstelling.

Dat schoot vooral de PvdA in het verkeerde keelgat. Onze bijdrage werd beledigend genoemd. Dat is vreemd, want al jarenlang is de Delftse coalitie cultuur dat er geen euro wijzigt in de aangeboden Programmabegroting. Dat is niet zuur, negatief of beledigend, maar simpelweg een weergave van de feitelijke situatie in Delft. Niets meer of minder.

De PvdA voelde zich zelfs beledigd, omdat wij in onze bijdrage duidelijk afstand namen van de politieke correctheid, die uiteindelijk nergens toe leidt. Dan heb je niets aan complimenten of waardering. Zeg dan direct dat je het simpelweg niet wilt. Dan is dat voor iedereen duidelijk en hoeft de gemeenteraad niet vier lange avonden de debatteren over de Programmabegroting, waarvan vooraf al duidelijk is dat er niets wijzigt.

Het continu negeren van signalen vanuit de oppositie is dan ook niet handig. We hebben gewezen op de consequenties, waartoe dat kan leiden. Dat hebben we de afgelopen week gezien. Door onze opmerking betoogde mevrouw Tiekstra, fractievoorzitter PvdA, dat wij daarmee een verwijzing deden naar de dubieuze handelswijze van de president van Amerika en termen als list en bedrog. Een uitspraak die zij dus zelf deed. Wij hebben deze uitspraak niet gedaan of bedoeld. De verwijzing had betrekking op wat er kan gebeuren als je serieuze signalen negeert. Het feit dat de uitkomst van een democratisch proces je niet bevalt, rechtvaardigt nog niet om uitspraken te doen over een dubieuze handelswijze of list en bedrog. Dat is pas echt beledigen richting Amerika en haar kiezers.

Het meedenken en besturen van de stad is niet alleen voorbehouden aan coalitiepartijen. Alle partijen in de raad, dus ook oppositiepartijen, hebben van hun kiezers de opdracht gekregen zich in te zetten voor onze stad. Dat blijft Stadsbelangen Delft ook doen ondanks de voorspelbare uitkomst bij de behandeling van deze Programmabegroting.

Het slotwoord van burgemeester van Bijsterveldt om met alle partijen in de raad samen de Kadernota op te werken gaf en geeft daar ook alle aanleiding toe.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.