‘Doorklooien’ bij LAGA Delft?

Op 16 september stond er weer eens een artikel in het AD over de studentenroeivereniging LAGA. Elke keer als ik iets erover lees dan denk ik, is dat nu nog niet opgelost? De bewoners uit de buurt van LAGA weigeren zich neer te leggen bij de volgens hen terugkerende forse overlast van deze studentenroeivereniging aan de Nieuwelaan in Delft.

Bewoners ervaren nog steeds overlast van de feestende LAGA leden. ’s Avonds
en s ’morgens. LAGA roept vervolgens dat er alles aan wordt gedaan om tot goed overleg te komen met de bewoners en overlast tegen te gaan. Dat geloof ik ook wel. Maar mensen die uit hun werk komen zien dat de trottoirs vol met fietsen staan, er ligt zooi op straat en niemand kan aan de overkant over de stoep lopen. Dit probleem is overigens niet alleen op de Nieuwelaan. Naarmate de avond vordert, neemt de overlast toe en twee avonden in de week eten de studenten er ook nog en zingen uit volle borst het LAGA-lied. De rest is te voorspellen als er later in de avond drank in het spel komt. Kortom dat is nogal wat.

LAGA die steeds groter is geworden in de afgelopen jaren, lijkt uit het jasje gegroeid, zo denkt men. Over de nieuwbouw heeft stadsbelangen Delft eerder al geschreven op
15 februari 2015. Toen vond Stadsbelangen Delft ook dat er met twee maten gemeten werd als het om studenten gaat. Nu ruim twee jaar verder is er nog steeds strijd met LAGA en heeft men overlast over iets wat bij andere sportverenigingen ondenkbaar zou zijn. Daar zou al lang gehandhaafd zijn.

LAGA probeert aan hun leden te communiceren, dat ze rustig moeten zijn. Volgens omwonende heeft LAGA een horecavergunning van 6 uur s’ morgens tot 1 uur s ’nachts. Deze vergunning zou ook nog eens onderhands verstrekt zijn. Als dat zo is. dan is dat nogal wat.

Je kunt wel blijven roepen dat dit allemaal bij een studentenstad hoort, maar men moet niet vergeten dat er ook nog andere Delftenaren wonen. De ervaring leert dat bij normale horecaondernemingen er forse boetes uitgedeeld worden bij herhaling van overlast. Ook is het zo dat bij normale sportverenigingen geen alcohol geschonken mag worden, laat staan dat er gefeest wordt. Er wordt dus met twee maten gemeten. En daar heeft Stadsbelangen Delft al langere tijd grote moeite mee. .

Delft schept op over het alcohol ontmoedigingsbeleid, maar laat dit bij LAGA en studentensociëteiten gewoon toe. Niet alleen de bewoners, maar ook de gewone horecaondernemer in onze stad, die wel een torenhoge boete krijgt bij overtreding bij geluidsoverlast, volgt dit geklooi dan ook tenenkrommend. Ik denk ook dat gemeente hier in het kader van handhaven een rol heeft, maar ook de TU zelf en LAGA. Studentenstad oké, maar dat betekent niet dat studenten zich alles mogen permitteren. Dat gaat mij toch een stapje te ver.

Er zijn plooien die glad gestreken moeten worden, zeggen beide partijen. Dit lees en hoor ik nu al een aantal jaren. Het wordt tijd om eens een punt achter deze ongelijkheid te zetten. LAGA gewoon behandelen, zoals we bij alle sportverenigingen doen, zou veel discussie en overlast schelen. Niets mis mee als studenten gewoon thuis gaan eten en vervolgens een drankje drinken bij de Delftse horeca. Die zijn er voldoende in onze stad. De slogan: Delft studentenstad prima, maar overlast hoort erbij, geldt dus niet voor Stadsbelangen Delft. Zeker niet!

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

One comment

  1. Bongers schreef:

    Angst om maatregelen te nemen van de gemeente is leidend in dit slepende conflict.Conclusue:SLAP EN ONGESCHIKT COLLEGE!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.