Theekransjes in Delft oubollig!

In de commissie Sociaal Domein werd onder andere het wijkwerk besproken. Eén van mijn favoriete onderwerpen, want het wijkwerk gaat mij aan het hart. De afgelopen jaren is er fors bezuinigd en Stadsbelangen Delft heeft regelmatig haar zorgen hierover uitgesproken. Toen kregen wij van vooral de coalitiepartijen weinig of geen reactie, want het ging allemaal geweldig in de wijkcentra.

Daarom was het tot onze verrassing goed om te horen, dat nu ineens de coalitiepartijen hetzelfde vonden als wij al vaker hebben aangegeven. Wellicht dat de komende gemeenteraadsverkiezingen bij deze coalitiepartijen een rol spelen. Wie zal het zeggen. Dezelfde coalitiepartijen die nu roepen dat de bezuinigen een negatieve invloed hebben gehad op de wijkcentra in Delft. In het verleden werd alles onder het genot van een bakkie thee geregeld met de vaste contactpersonen in de wijk, zo leek het. Wat onze fractie betreft een oubollige activiteit. Theekransjes voor de gezelligheid helpen de wijk niet vooruit.

Maar D66 vond van wel. De heer Stienstra van D66 gooide het oubollige onderwerp klankbordgroep weer eens op tafel. Handig als je als politieke partij gezellig met de vaste eigen kern uit de wijk onder het genot van een bakkie thee de zaken wilt horen, die in een wijk gebeuren. Wij hebben het idee van de heer Stienstra jaren 90 politiek genoemd. Hij reageerde met een zeer voorspelbare reactie, dat Stadsbelangen Delft klankbordgroepen oubollig vindt.

Dat Is natuurlijk niet wat Stadsbelangen Delft bedoelt, maar onze fractie is niet van jezelf selectief dom houden. Feit is, dat bewoners in de wijken zich al jarenlang niet gehoord voelen. En wie vertegenwoordigt wie in een klankbordgroep? Zelfs in het Buitenhof wisten bewoners niet eens wie hen vertegenwoordigde in zo’n dergelijke praatgroep. Zaten mensen daar dan op eigen titel? De bezuinigingen werden ook door D66 er doorheen gejast zonder blikken of blozen. Met de werkelijke problemen is weinig gebeurd en men liep constant achter de feiten aan. De politiek was vooral bezig met bijzaken. Misschien dat de heer Stienstra van D66 daar eens lessen uit zou kunnen trekken.

Na vele miljoenen verder lijkt nu de rust teruggekeerd in het Buitenhof en doet iedereen zijn best om het zo te houden. De veroorzakers van de problemen, de coalitie partijen, wassen hun handen in onschuld en vinden nu ook dat er snel iets moet gebeuren. Ineens vinden deze partijen dat de bezuinigingen toch wel een negatieve invloed op alles hebben gehad. Ja, er komen gemeenteraadsverkiezingen aan.

De wijken in Delft hebben forse achterstand opgelopen en in de wijkcentra komen nog geen 5% van de bewoners. Ook bij het ouderenbeleid loopt Delft nog steeds achter de feiten aan. Nu richting de gemeenteraadsverkiezingen hebben dezelfde coalitiepartijen nota bene het lef om te zeggen dat het allemaal anders moet. De doorsnee Delftse inwoner trapt hier natuurlijk niet meer in. Degene die dit probleem hebben veroorzaakt, denken het ook nu weer te gaan oplossen.

Wat Stadsbelangen Delft betreft is het voorgoed afgelopen met theekransjes en het selectief aanhoren van mensen. De welzijnsorganisatie en ook de verantwoordelijke gesubsidieerde organisaties moeten een duidelijke opdracht krijgen en vooral goed en/of beter met bewonersorganisaties samen gaan werken. Een klankbordgroep erbij zien wij niet zitten, want die zijn er al genoeg en zijn niet effectief gebleken. Richting gemeenteraadsverkiezingen zullen de huidige coalitiepartijen proberen hun straatje schoon te vegen en vooral roepen dat het anders moet.

Stadsbelangen Delft heeft hier geen bakkie thee of klankbordgroep voor nodig. Als iedereen gewoon doet waar hij of zij van is, dan wordt het resultaat vanzelf zichtbaar. De politici met al hun mooie plannen vanuit vooral hun eigen referentiekader moeten vooral thee blijven drinken, maar doe dat dan wel op het stadhuis want onze inwoners hebben hier geen voordeel aan. Door simpel eens terug te kijken naar de afgelopen vier jaar hoef je even geen bakkie thee meer. De coalitiepartijen en de heer Stienstar zouden de wijkbewoners hier een grote dienst mee bewijzen.

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.