Dweilen met de kraan open?

Op papier loopt de uitstroom van statushouders, na afronding van de inburgeringscursus van een half jaar, naar de reguliere voorzieningen prima in Delft. Maar hoe is de praktijk echt! Het platvorm Welkom in Delft stelt in een brief aan burgemeester van Bijsterveldt dat veel statushouders, na een half jaar van intensieve begeleiding tijdens de inburgeringscursus, deze mensen nog niet in staat zijn de weg te vinden in onze Delftse samenleving.

In deze brief staat ook dat de statushouders feitelijk uit beeld zijn van de professionals en dat nergens een overzicht is van hoe het met hen gaat: mentaal, emotioneel, sociaal, fysiek en materieel. Afgelopen 4 jaar hebben we weinig gehoord, ook niet van andere politieke partijen in Delft, want het ging zogenaamd goed in Delft. Maar nu blijkt dat we in Delft een gigantisch probleem hebben.

Inmiddels heeft Stadsbelangen Delft de laatste tijd letterlijk ondervonden, dat als je kritiek levert op de wijze waarop integratie plaatsvindt, of liever gezegd niet plaatsvindt, dat je al gauw de stempel van discriminatie opgelegd krijgt, vooral uit de linkse hoek.

Maar ook D66 kan er wat van en probeert onze partij nu te beschuldigen van het trekken van PVV-kiezers. Kennelijk is deze partij bang dat zij niet meer de grootste partij van Delft worden straks. Dat zou nog terecht zijn ook. Deze partijen kijken graag de andere kant op als deze problemen aan de orde worden gesteld. Stadsbelangen Delft niet.

Wij benoemen niet alleen het probleem, maar proberen hiervoor ook oplossingen te vinden. Daar zijn de mensen waar het om gaat mee geholpen. Onze grote ergernis is, dat staat ook in ons verkiezingsprogramma, dat we mensen gevangenhouden in een uitkering in plaats van daadwerkelijke laten re-integreren in de Delftse samenleving. Het is mooi dat collegeleden, als weer een aantal mensen de inburgeringscursus hebben afgerond, met hen voor de bühne op de foto gaan. Maar de harde werkelijkheid is, dat men de mensen waar het om gaat na een half jaar niet meer in beeld heeft. En dat na een half jaar peperdure begeleiding.

Maatschappelijk gezien, is dit ernstig, want deze mensen vertoeven wel in onze Delftse samenleving en niemand weet wat ze doen, zo staat klip en klaar in de brief aan de burgemeester. De statushouders zouden te maken hebben met schulden, de Nederlandse taal niet beheersen, opvoedings- en huisvestingsproblemen hebben. Dat is nogal wat.

Stadsbelangen Delft geeft al lange tijd aan dat je deze mensen duidelijk moet maken wat de voorwaarden zijn om in de Delftse samenleving goed te kunnen functioneren. Na een half jaar begeleiding, dat overigens inderdaad te kort is, begint de integratie pas en daar moet stevig op ingezet worden. Het wordt tijd dat men in ieder geval aan de statushouders uit gaat leggen, dat als ze gelijk behandeld willen worden, zij beter hun stem op
21 maart 2018 op Stadsbelangen Delft kunnen uitbrengen.

We zien de verbaasde reacties al komen van PvdA, D66, Groen Links en natuurlijk daar achteraan STIP, maar Stadsbelangen Delft laat niemand aan haar lot over en ook statushouders niet. Maar niets is vrijblijvend.

Stadsbelangen Delft vindt in ieder geval wel dat het niet zo kan zijn, dat men gewoon met behoud van uitkering, want wellicht zijn deze mensen daar nog wel in beeld, door Delft rondlopen zonder dat er naar hen wordt omgekeken. Dat is ook maatschappelijk ontoelaatbaar. Ook in deze verkiezingstijd gaat Stadsbelangen Delft graag met iedereen de discussie aan over dit onderwerp.

Tenslotte moet dan in diezelfde discussie het ook mogelijk zijn om van deze professionele begeleidingskantoren, ook enige vorm van resultaatsverplichting te kunnen eisen. Op deze manier heeft een eerste half jaar of zelfs eerste jaar van intensieve begeleiding voor zeer hoge kosten geen zin. Wij noemen dat, ondanks alle goede bedoelingen, dweilen met de kraan open. En dat is niet waar Stadsbelangen Delft voor staat.

Stadsbelangen Delft kiest voor een beleid, waar duidelijkheid voorop staat, mensen langer begeleid moeten worden en mensen die daadwerkelijk willen, worden geholpen. Dat is uiteindelijk Het beste voor Delft!

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

2 comments

 1. H.E HILGERSON schreef:

  WIL HET IS OMDRAAIEN, als ras echte delfse Hollander, HEB ZELF IN EEN VER VERLEDEN ,EEN JAAR TURKS GELEERD, MET ALLE CULTUURWAARDEN DIE DAAR BIJ HOORDEN,
  KAN U MELDEN, DAT DE TAAL DUSDANIG MOEILIJK IS, DAT JE DAAR ECHT WEL PAAR JAAR VOOR NODIG HEBT, DUS DE MENSEN UIT VERWEGISTAN KUNNEN ONMOGELIJK, BINNEN EEN HALF JAAR ONZE NEDERLANDSCHE TAAL LEREN, JA EWET IS JA HAYER IS NEE EN NOG TAL VAN ZINNETJES DIE BLIJVEN HANGEN SEREVAN IS PROOST ETC: DUS OOK IK ZEG MENSEN MOETEN BETER EN LANGER BEGELEID WORDEN OLA IS HALLO EN IK ZEG
  BENUM MIEKIYIM. NOU TOCH AARDIG NA EEN JAAR SCHRIJVEN EN SPREKEN
  O JA IK VERGEET DAT WIJ NEDERLANDERS VAAK ROEPEN TEGEN DIE MENSEN DUURT JAREN MAAR DAT BETEKEND MORGEN VOOR HUN,

 2. Jaap salome schreef:

  Het heeft niet alleen met taal te maken, maar ook met de intentie om zo goed als mogelijk is om te integreren. Om iemand daarvoor de beste mogelijkheden te geven is minimale beheersing van taal een eerste vereiste.
  Je kunt niet eisen dat iemand dat in een jaar zou kunnen leren, maar wat je wel kan eisen is een zo’n groot mogelijke inzet. Als je feitelijk vaststelt dat sommige daar de intentie niet voor hebben, dan moet je dit ook kunnen benoemen zonder onmiddellijk voor racist uitgemaakt te worden. Vaak is dit niet alleen significant onjuist, maar ook een smerige manier om mensen monddood te maken en daarmee elke aan de kaakstellende discussie in de kiem te smoren! Vooral de linkse elite heeft hier staand beleid van gemaakt. Naar alle waarschijnlijk bij een gebrek aan valide argumenten. Wellicht zou de linkse elitie eens goed moeten luisteren naar mensen uit de praktijk. Echter dit zal niet snel gebeuren omdat de waarheid ze politiek niet uitkomt,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.