Landelijk gemeenschapsgeld…en door!

Ondanks de weer opgelaaide discussie over wachtgeldregelingen en onkostenvergoedingen van voormalige politieke bestuurders en Kamerleden, gaat de landelijke politiek onder aanvoering van D66 fractievoorzitter Jetten gewoon door. De landelijke politiek zorgt goed voor zichzelf en de lokale partijen worden wederom op achterstand gezet. De landelijke politiek heeft lak aan lokale partijen, laat staan aan gelijke behandeling op grond van artikel 1. en 4. van de grondwet. Onze fractie heeft al eerder hiervoor aandacht gevraagd. Zie onze eerdere bijdragen uit mei 2019, 2013 en 2009.
https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=12463
https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=12463
https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=4691

Op 19 september 2019 nam de Tweede Kamer de motie Jetten (D66) aan om de subsidie voor landelijke partijen tot en met 2024 structureel te verhogen met € 8.650.000,– euro en daarna structureel met 5 miljoen. De landelijke politieke partijen mogen zelf bepalen hoe zij de extra subsidie over de verschillende organisaties binnen hun partij willen verdelen. Zo kan een partij ervoor kiezen om de subsidie hoofdzakelijk te benutten om de landelijke partijorganisatie te versterken. De landelijke partijen krijgen € 26.850.000 om de landelijke partijen te versterken bij de gemeenteraadsverkiezingen. En daarmee worden lokale partijen bewust op grote afstand gezet.

De landelijke politici zorgen goed voor zichzelf met D66-er Jetten voorop. En Groen Links fractievoorzitter Klaver kan er ook wat van. Afschuw uitspreken als er weer informatie komt over het (mis)gebruik van regelingen door bestuurders en politici, maar ondertussen gaat de landelijke politiek gewoon door met het goed voor zichzelf zorgen. Geldt ook voor overige vertegenwoordigers van landelijke partijen. Wat te denken over de geldverslindende vergoedingen van vertegenwoordigers in het Europees Parlement?

Bijna 30% van de kiezers in Nederland stemden op lokale partijen. Ook in Delft is een derde lokaal vertegenwoordigd in de Delftse gemeenteraad. De landelijke partijen kunnen en mogen de lokale partijen niet blijven negeren.

Stadsbelangen Delft zal samen met de VPPG aandacht blijven vragen voor deze rechtsongelijkheid. Net zo lang totdat er daadwerkelijk iets verandert in Den Haag. Het spreekwoord zegt niet voor niets: ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Ook als het gaat om lokale partijen.

Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.