Jeugdige overmoed of onvoldoende verstand?

Delft wordt overspoeld door reclame bordjes van STIP. De studentenpartij die denkt de wijsheid in pacht te hebben. Gele bordjes, waarop suggestieve vragen gesteld worden naar aanleiding van de voorgenomen mobiliteitsplannen van het college. De ontsierende bordjes leiden tot irritatie van inwoners.

Zie reacties op internet en twitter, waaruit veel inwoners vinden dat er helemaal geen participatie heeft plaatsgevonden op het gebied van parkeren in de Delftse binnenstad. Een oud wiskundig ingenieur van TU Delft schrijft zelfs over STIP (citaat):
Het college van Delft heeft nu een nieuw mobiliteitsplan gepubliceerd. Een mobiliteitsplan dat nog door de gemeenteraad besproken moet worden. STIP is er helemaal idolaat van. ‘Fietsen über alles;’ is hun credo. Het gedeelte waaruit blijkt dat de auto uit de binnenstad/centrum wordt geweerd, is een wens van het college. Het plan is niet fatsoenlijk via een behoorlijk participatieproces besproken met de Delftse inwoners.

De oppositiepartijen in de gemeenteraad wilden het mobiliteitsplan later bespreken. Het is pas aan de gemeenteraad gestuurd. STIP was het daar niet mee eens. Het plan was volgens hen eerder al bekend en er zou meer dan genoeg tijd gegeven zijn om er kennis van te nemen. Dat is absoluut niet geval.

Helaas heeft STIP ook nog croquetten in hun oren. Wanneer er over de fietsproblematiek in de commissie werd gesproken, werd er steevast door de wethouder verwezen naar het komende mobiliteitsplan. Een plan waarvan in ieder geval een gedeelte van de raad inhoudelijk niets van afwist. Tja, als coalitie partij heb je waarschijnlijk al eerder kennis kunnen nemen van dit concept mobiliteitsplan. Helaas is de oppositie daar niet bij betrokken geweest en zoals blijkt ook grote gedeelten van de Delftse bevolking niet.
Stadsbelangen Delft vindt het zeker de moeite waard om niet alleen binnen de gemeenteraad, maar ook met de inwoners van onze stad te praten over het verder autoluw maken van de binnenstad. Maar dat betekent ook een goede oplossing bieden voor vergunninghouders in onze binnenstad.

STIP denkt, samen met de andere partijen in het college, de wijsheid in pacht te hebben zonder rekening te hoeven houden met onze inwoners in de binnenstad en in de wijken er omheen.

De fietsoverlast in de binnenstad zal alleen nog maar toenemen als de plannen doorgaan. Niet alleen ten koste van vergunninghouders, maar zeker ook van voetgangers. Fietsers hebben geen enkele boodschap aan voetgangers in onze stad (zie bijvoorbeeld situatie Jacob Gerritstraat). En juist aan het ongewenste gedrag van fietsers weigert STIP (en ook coalitiepartijen) iets aan te doen. Stadsbelangen Delft heeft regelmatig aandacht gevraagd voor het ongewenste gedrag van fietsers.

De actie van STIP laat ook zien dat zij maling hebben aan andere meningen en feitelijk stelt STIP dat dit plan binnen de coalitie al geregeld is. Voor de vorm wordt het plan in de raad ter vaststelling nog besproken, maar het gaat dus gewoon door. Een slecht signaal als je draagvlak wilt creëren.

Wij vinden dat het mobiliteitsplan na het zomerreces besproken moete worden. Het is niet democratisch om in deze coronatijd en de komende vakantietijd dergelijke beslissingen er doorheen te drukken zonder met onze inwoners hierover vooraf in gesprek te zijn gaan.

In de tussentijd kunnen er overleggen georganiseerd worden digitaal of in de Delftse Hout of het Abwoudsepark (genoeg grasveld voor de 1,5 m) waarin de Delftse inwoners in de binnenstad, Wippolder en bijvoorbeeld het Tanthof hun mening over dit plan kunnen geven.

Het zou onze burgemeester en het college sieren om STIP opdracht te geven om de bordjes te verwijderen Heeft STIP eigenlijk wel een vergunning om deze bordjes te plaatsen? Of wordt hier weer het beeld gecreëerd dat studenten wel alles mogen in onze stad? Dat doet de sfeer tussen studenten en onze inwoners geen goed.

Wij roepen STIP op de ontsierende bordjes te verwijderen en fatsoenlijk in gesprek te gaan met onze inwoners over dit plan.

Fractie Stadsbelangen Delft
Coby de Koning

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.