Een gewaarschuwd college telt voor twee!

Tijdens de Begrotingsbehandeling in de gemeenteraad hebben de fracties van Stadsbelangen Delft en de Groep Stoelinga gewaarschuwd dat een niet sluitende begroting leidt tot preventief toezicht van de Provincie Zuid Holland.

En zo geschiedde met alle te verwachtte toekomstige negatieve gevolgen (lees vermoedelijke lastenverzwaring) voor de inwoners van onze stad. Het is bizar dat Groen Links wethouder Brandligt hierover al op 18 november 2020 door de Provincie werd geïnformeerd en het college vervolgens op 1 december 2020 een brief stuurt naar de gemeenteraad.

Maar deze brief kwam pas deze week daadwerkelijk terecht bij de gemeenteraad. Nu weten we dat de postbezorging in deze tijd wat vertraging kan oplopen, maar het lijkt bewuste opzet van het college om deze brief een paar dagen voor de gemeenteraadsvergadering op 17 december 2020 te bezorgen bij de gemeenteraad.

Zo kon Groen Links wethouder Brandligt in de raadvergadering nog even zijn prestigieuze Futureproof Aardwarmte plan van 6,1 miljoen er doorheen drukken. Immers pas vanaf
1 januari 2021 geldt het preventieve toezicht van de Provincie. De linkse truc dus; even snel doorduwen (fors geld uitgeven), voordat straks eerst toestemming voor uitgaven aan de Provincie moet worden gevraagd.

Tijdens de Begrotingsbehandeling zei ik namens onze fractie, dat het college met plannen tot 2040 veel te ver vooruitdenkt. Immers het coronavirus heeft bewezen dat veel meer naar de korte termijn gekeken moet worden, omdat de toekomst te onzeker is. Wij riepen het college daarom op om terug te gaan naar de tekentafel en om terug te komen met een sluitende begroting. De keuzes die Stadsbelangen Delft maakt zijn andere dan die het college voor ogen heeft. Stadsbelangen Delft wilde een herijking van dure investeringen, de miljoeneninvestering in het Prinsenhof uitstellen, uitstel of afstel van de versmalling van de Voorhofdreef en niet langer vasthouden aan de bestemmingsreserves. Stadsbelangen Delft liet ook weten tegen parkeerregulering in de Wippolder te zijn. Maar het was tegen dovenmansoren gezegd.

Uit het feit, dat vooral de coalitiepartijen Groen Links, PvdA en D66 door willen gaan met geld uitgeven zonder een sluitende begroting te presenteren, kan niet anders dan worden geconcludeerd dat de financiën van onze stad in slechte handen zijn. Net als in het verleden het geval was. Hoog tijd om van deze partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 afscheid te nemen als coalitiepartijen. Maar ook bizar dat oppositiepartijen als het CDA (willen graag in een volgend college en dan ben je minder kritisch) en de ChristenUnie deze niet sluitende begroting accepteerden.

Ook Jan Peter de Wit stelde namens de Groep Stoelinga dat Groen Links beleid onze stad naar de afgrond leidt. Hij voorspelde dat de provincie de Delftse begroting gaat afkeuren, omdat die begroting niet reëel en niet structureel in evenwicht is. Groep Stoelinga oordeelde dat het college bezig is met partijpolitiek door de niet sluitende begroting te gebruiken als een politiek pamflet, omdat Delft meer geld uit Den Haag wil. En dat terwijl Delft 99 miljoen krijgt van de opbrengst uit de aandelenverkoop van Eneco. Dat het college de helft van dat bedrag al heeft uitgedeeld, vindt Groep Stoelinga erg kwalijk. Dat geld is volgens Groep Stoelinga van iedereen en dus moet iedereen kunnen meepraten over de bestemming van de Eneco-gelden.

De coalitiepartijen schermden vooral met de hoofdregel dat je een incidentele meevaller (opbrengst Eneco aandelen 99 miljoen) niet mag gebruiken om structurele tekorten op te lossen, maar soms zijn er situatie waarin je moet afwijken van de hoofdregel. Immers Corona is een zeer uitzonderlijke situatie.

Het college wil de discussie over het besluit van de Provincie na de landelijke verkiezingen van maart 2021 in de gemeenteraad laten plaatsvinden. Een slecht plan waar Stadsbelangen Delft niet mee akkoord gaat. Wij willen dit onderwerp in januari of uiterlijk in februari 2021 geagendeerd hebben in commissie en gemeenteraad.

Wordt dus vervolgd, want het spreekwoord: ‘een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen’, geldt in ieder geval niet voor dit college.

Zie ook link: brief Provincie Zuid Holland dd. 17 december 2020:
https://delft.notubiz.nl/document/9576480/1/2051988%20Provincie%20Zuid-Holland%20-%20financieel%20toezicht%20begroting%202021

En link bijdrage Groep Stoelinga op hun site:
https://www.groepstoelinga.nl/2020/12/17/per-1-januari-2021-staat-delft-onder-preventief-verscherpt-toezicht-van-de-provincie-zuid-holland/

Fractie Stadsbelangen Delft
Bram Stoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.