Wijkagent structureel in elke wijk

Vanmorgen reed ik door de wijk Tanthof op mijn scooter en heb een bezoek gebracht aan de Bikolaan 193. Hier houden de wijkagenten elke week op woensdag middag van 12.00 uur tot 14.00 uur spreekuur. Na een hartelijke ontvangst merk je ook gelijk dat de wijkagenten enthousiast zijn, dat ze de bewoners uit de wijk kunnen ontvangen. In de tijd dat ik er was, kwamen er ook verschillende bewoners langs. Er is dus behoefte om de wijkagent te zien en te spreken.

Dit pand, waar de DA-drogist heeft gezeten, staat nu leeg. Nu mogen de wijkagenten voor de periode dat dit pand leeg staat er gebruik van maken voor hun spreekuur. Stadsbelangen Delft is groot voorstander van dit soort initiatieven en juicht dit toe. Het is wat ons betreft een gemiste kans als deze opzet niet structureel wordt geregeld. Het is zo belangrijk dat de wijkagent goed contact heeft met de bewoners, die wonen, leven en werken in de wijk. Laagdrempelig en korte lijnen, dat is wat er  anno 2021 nodig is!

Stadsbelangen Delft zou het een goed plan vinden als naast de wijkagenten ook meerdere organisaties, die met de wijkbewoners te maken hebben, samen in een pand komen te zitten. Niet als proef, maar structureel. Het is natuurlijk gek dat als de bewoners, zoals nu in het Tanthof, de weg weten te vinden naar de wijkagent, maar dat later de winkel weer wordt verhuurd en de wijkagent weer weg moet. Doordat de plek op de Bikolaan tijdelijk is, heb je ook geen tijd om er iets gezelligs van te maken. Nu is het niet meer dan een lege winkel met een aantal stoelen en banken, wat ook niet echt uitnodigend is. Wij vinden dat je in elke wijk een definitie plek moet realiseren voor de onder andere de wijkagent. Goed voor de continuïteit ook.

Stadsbelangen Delft gaat hiermee aan de slag richting gemeente met het voorstel dat in elke wijk van Delft een locatie komt waar de wijkagent, corporatie, welzijnswerk in een pand komen te zitten. Dat hoeven geen grote panden te zijn, want onderlinge afstemming wie op welke dag of tijd aanwezig is, kunnen deze mensen prima organiseren. Kwestie van plannen en vooral goed communiceren met de wijkbewoners. Het werk van de wijkagent is van groot belang en vraagt ook om structuur. Wijkagenten zijn namelijk de ogen en oren van de wijk, maar dan moet je hier als gemeente Delft wel serieus en maximaal gebruik van maken.

Bram Stoop
Stadsbelangen Delft

ps.: foto met toestemming wijkagenten geplaatst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.