Linkse “Bal”

Een regenachtige zondagmiddag. Delft – Full Speed is afgekeurd. Feijenoord heeft weer eens verloren. Gelukkig is er de krant “Delft op Zondag” met deze week een speciale bijlage, namelijk De PvdA – Delft Krant, die ik met plezier doorneem. Een goed initiatief om de burger op deze manier te benaderen. Tijdens het lezen realiseer ik mij dat mijn kennis over de personele bezetting van de Gemeenteraad minimaal is. Dit overkwam mij ook al toen ik een aantal maanden geleden eens een vergadering van de Gemeenteraad via het Internet volgde. Delft wordt bestuurd door een groot aantal, althans voor mij, onbekende jonge mensen. Maar gelukkig verschijnt op de achterpagina een gezicht van een voor mij uit die goede “oude tijd” bekend raadslid. Mijnheer Raimond de Prez, die bijna tot zijn eigen verbazing, meldt: “En toen was ik ineens wethouder”.

In het vervolg legt hij goed uit, en dat weet ik uit eigen ervaring, wat er dan in je leven verandert. In je werkzaamheden, in de relationele sfeer en in de besteding van je (geringe) vrije tijd. Mijnheer de Prez deelt zelfs door middel van “petje af voor alle bestuurders van Nederland” complimenten uit. (onder bestuurders reken ik dan ook de raadsleden)

En toen gingen mijn gedachten uit naar de periode 1994 – 1998 als wethouder en de jaren erna als raadslid. Zijn gedachten, nu zo mooi verwoord in zijn column staan lijnrecht tegenover zijn optreden naar de toenmalige raadsleden. Deze leden van de raad, waarvan de partij niet was vertegenwoordigd in het college, werden door deze arrogante man op een schofferende manier behandeld, terwijl zij toch hetzelfde meemaakten en probeerden op te lossen als hij nu. De problemen waren niet anders, ook bezuinigingen, ook problemen met buurthuizen, ook twijfels over de subsidies voor culturele en sportieve verenigingen. Vrij vertaald en voorzichtig genoteerd waren zijn opmerkingen dan ook dat het niets voorstelde en dat de zogenaamde oppositie met andere voorstellen moest komen. Ik ben benieuwd in het komende jaar naar zijn voorstellen nu hij zijn plek heeft gevonden.

Ik ben blij met de inhoud van zijn column en dat linkse “ballen” na vele jaren tot het inzicht komen om bestuurders anders te benaderen.

Ik wens Raimond daarbij veel succes en veel geluk met zijn nieuwe baan en met zijn gezin.

Aad Bonthuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.