Nieuwsbrief fractie 2011/03

nieuwsAlle fractieleden hebben een wijk als aandachtsgebied. Voor bijzonderheden/vragen in uw wijk of omgeving kunt u met hen contact opnemen door middel van een emailbericht aan stadsbelangen@delft.nl. Ook kunt u uw vragen/informatie sturen naar het post-, bezoekadres van de fractie: Stadhuis, Markt 87 (achterzijde Stadhuis), 2611 GS Delft.

Fractie Naam Aandachtsgebied
Aad Aad Meuleman wijk Buitenhof/Voordijkshoorn/Harnaschpolder
1wim Wim de Koning wijk Tanthof
1simone Simone van Dijk wijk Binnenstad
fractie Werner Bremer wijk Vrijenban
1bram Bram Stoop wijk Wippolder
1harry Harry van Adrichem wijk Westerkwartier-Olofsbuurt/Hof van Delft
1koos Koos den Haan wijk Voorhof

Nieuwsbrief
In deze 3e nieuwsbrief geeft de fractie een overzicht van de activiteiten in de afgelopen twee maanden. Daarnaast geven Werner Bremer  en Bram Stoop hun mening over ‘Raad in Beeld’ en ‘Wijkaanpak/beginspraak’.   

Standpunten fractie in commissie en gemeenteraad
– Stadsbelangen is niet akkoord gegaan met de sluiting van de bibliotheek in het Tanthof. Wij waren en zijn ervan overtuigd dat er andere mogelijkheden waren, waardoor dit filiaal open had kunnen blijven. Helaas hadden de coalitiepartijen geen boodschap aan de terechte protesten tegen deze sluiting en werden de bewoners van het Tanthof ‘cool ’aan de kant gezet.
– Het college wil een aantal buurthuizen in verband met de bezuinigingen gaan sluiten. Hiervoor zou een integraal voorstel worden gepresenteerd. Dat voorstel is er nog niet, maar het college en de coalitie besloten alvast dat de buurthuizen in de Wippolder en het Tanthof open mogen blijven. Stadsbelangen heeft hiertegen geen bezwaar, maar van een integrale afweging kan straks geen sprake meer zijn. Een vreemde gang van zaken.
– De verschuiving van de activiteiten in de Wipmolen naar andere locaties heeft veel vragen opgeroepen over de rol van Breed welzijn Delft (BWD) bij dit proces. Het wordt tijd dat de rol van de BWD kritisch wordt heroverwogen. Zeker gezien de diverse incidenten die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.
– De Kaderbrief geeft een zorgelijk beeld te zien over de financiële situatie van onze stad. De jaarrekening 2010 wordt met een fors negatief resultaat van ruim 7 miljoen euro afgesloten. Delft moet oppassen om geen artikel 12 gemeente te worden. (onder curatele) Stadsbelangen heeft het college en de raad hiervoor gewaarschuwd.
– Vanaf de start van deze raadsperiode heeft Stadsbelangen ervoor gepleit om de plannen met betrekking tot het Nieuwe Kantoor (stadskantoor) te heroverwegen. Tot 10 juni jl. werden alle argumenten van tafel geveegd door het college en de coalitiepartijen. Plotseling kwam de ommezwaai van het college en nu blijkt een aanpassing van het oorspronkelijke plan wel degelijk mogelijk. Stadsbelangen vraagt zich in hoeverre het college nog geloofwaardig is. Het nieuwe plan zal en moet in de raadsvergadering van juni 2011 worden ‘doorgedrukt’, terwijl zes oppositiepartijen hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om het nieuwe plan te bestuderen.
Een redelijk en verdedigbaar verzoek gezien het belang van dit project. Helaas hebben de coalitiepartijen als vanouds de handen ineen geslagen en bleek er geen ruimte te zijn voor de reële wens van de oppositie.
– Stadsbelangen heeft aandacht gevraagd voor de medische herkeuringen met betrekking tot de invalide parkeerkaart. Hier lijkt, mogelijk als gevolg van nieuwe wetgeving, een soort willekeur te zijn ontstaan, waardoor mensen hun invalide parkeerkaart kwijtraken. En dat terwijl hun medische situatie niet is veranderd en in sommige situaties aanwijsbaar is verslechterd.
– Het heeft even geduurd, maar dankzij de inbreng vanuit onze fractie, zal de stadsgevangenis in het stadhuis (de Steen) vanaf juli 2011 voor het publiek toegankelijk zijn. Delft krijgt er een toeristische attractie bij.    

Bezoeken bewoners- en belangenverenigingen
Als gevolg van de drukke agenda’s van zowel van de fractie als bewonersorganisaties werden geen nieuwe bezoeken afgelegd in de afgelopen periode. Wel zijn er contacten gelegd met de diverse bewonersorganisaties en zal de fractie na het zomerreces een vervolg geven aan deze bezoeken.

1wernerRaad in beeld (Werner Bremer)
De regering heeft forse bezuinigingen op het publieke omroepbestel aangekondigd. Dit leidt ongetwijfeld tot nog minder kwalitatieve programma’s en nog meer herhalingen uit de oude doos. In Delft beschikken we sinds enige tijd over ‘raad in beeld’, live internet-uitzendingen van de raads-en commissievergaderingen. Een echte aanrader! Net als bij gewone televisie soms spannend, af en toe leuk, dikwijls ergerlijk, maar in tegenstelling tot de publieke omroep, altijd informatief.

Al was het maar om te zien hoe onze collegepartijen keer op keer verkiezingsbeloftes breken en in no-time de stad de financiële afgrond in werken. Of hoe sommige raadsleden, soms carnavalesk, vaak onfatsoenlijk, zich veelvuldig bedienen van ronduit populistische en weinig realistische standpunten. Wacht u niet nog zo’n 2,5 jaar op de volgende hoos aan loze verkiezingsbeloftes, maar kijk gewoon wat er gebeurt, vorm uw mening en laat deze leidend zijn voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Heeft u in de tussentijd vragen, opmerkingen of suggesties, dan horen wij dat graag van u.
Wij wensen u veel kijkplezier! Zie website gemeenteraad: http://ris.delft.nl/eCache/CBR/7/286.html

1bramWelzijn in de wijken (Bram Stoop)
Ook dit college heeft de wijkaanpak weer hoog op de agenda staan. De afgelopen jaren hebben wij  steeds te maken gehad met nieuw beleid als het gaat om dit belangrijke werk. Er wordt steeds beleid op beleid gemaakt zonder dat bestaand beleid wordt geëvalueerd. De Nota Knopen in de wijken werd afgesloten zonder evaluatie en men is twee jaar geleden gewoon overgeschakeld op het zogenaamde moderne welzijnsbeleid. Nu heeft het college besloten het beleid weer op de schop te gooien zonder dat eigenlijk duidelijk is wat nu wel of niet goed is gegaan. Uit een rapport van de Delftse rekenkamer, dat onlangs is verschenen, bleek forse kritiek op het bestaande beleid. Vooral waar het ging om duidelijke doelstellingen. Daar ontbrak het aan. Ook kritiek op de gemeenteraad die niet zou doorpakken. Stadsbelangen voelt zich daar niet op aangesproken. Dat komt omdat wij precies hebben voorspeld wat de Delftse Rekenkamer constateert in haar rapport.

De partijen die zeggen dat de wijkaanpak in Delft goed werkt, moeten eens zichzelf de spiegel voorhouden. Want hoe kun je dat beoordelen als je niets evalueert? De laatste politieke blunder was de sluiting van de bieb in het Tanthof en de verhuizing van de activiteiten uit de Wipmolen. Dat is niet goed gegaan en werd zelfs toegegeven door de wethouder en andere college partijen. Toch hadden zij daar geen boodschap aan en werden beide zaken onder het mom van bezuinigingen doorgedrukt. Hoe betrouwbaar ben je dan? Ik heb daar mijn twijfels over. In de productofferte staat klip en klaar dat alles in overleg met vrijwilligers en bewoners moet plaatsvinden. Niet achteraf, maar vooraf. Het toont aan dat er nu eindelijk een start moet worden gemaakt met beginspraak. En dan niet alleen in woord, maar vooral in daad. Te beginnen met het Welzijnswerk!

Meedoen!
Stadsbelangen blijft op zoek naar enthousiaste mensen die zich willen inzetten voor onze stad en dat willen doen door zich bij onze partij aan te sluiten.
Interesse? Neem dan contact op met de fractiesecretaris Koos den Haan,
tel.: 06-33919677 of fractievoorzitter Aad Meuleman, tel.: 06-22916803. Ook kunt u ons per email bereiken: stadsbelangen@delft.nl  Daarnaast kunt u onze fractie ook schriftelijk benaderen: Stadhuis, Markt 87 (achterzijde Stadhuis), 2611 GS Delft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.