Bestrijden blauwalg

blauwalg (800x600)Een heerlijke zomer, dus een plek om te kunnen zwemmen is altijd welkom. In Delft hebben we het prachtige natuurgebied de Delfse Hout. De Delfse Hout is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege het opheffen van het naaktstrand. Onze fractie heeft geen steun gegeven aan het opheffen van het naaktstrand. Tip voor de naturist: gewoon op Stadsbelangen Delft stemmen in 2014.

Bijna ieder jaar wordt de Delfse Hout geconfronteerd met de blauwalg, waar je letterlijk en figuurlijk doodziek van kunt worden. Net nu we weer een mooie zomer hebben, worden we weer geconfronteerd met een negatief zwemadvies in de Delfse Hout. Resultaat een vrijwel leeg Delftse Hout. Vandaag, 4 augustus, hebben we om 12.00 uur (23 graden) deze foto gemaakt. 

Stadsbelangen Delft vindt het vreemd dat een stad als Delft, met alle technische kennis, niet in staat is om dit probleem op te lossen, want de oplossing is feitelijk simpel. Omdat wij ons alleen bezig houden met zaken die onze stad aangaan, daarvoor is een lokale partij ook bedoeld, en dus niet met wijken in Den Haag, zal onze fractie na het zomerreces met een voorstel komen richting het college om het probleem blauwalg aan te pakken.

Het is bekend dat de blauwalg vooral in stilstaand water voorkomt. In de Delfse Hout is eigenlijk niets wat het water continu in beweging houdt. Waarom worden niet een paar mooie fonteinen en twee grote waterglijbanen voor de kinderen aangelegd? Dat brengt het water in beweging en dus krijgt blauwalg geen kans. In ons land heeft men al meer dan 50 jaar ervaring opgedaan met watermanagement voor vijvers en meren. Er zijn beluchters in de handel die helpen botulisme en blauwalg te bestrijden. Dat zijn beluchters voor vijvers en voor grote plassen. Deze beluchters kunnen grote volumes water in beweging brengen en zuurstof aan het water toevoegen. Dat helpt botulisme en blauwalg te bestrijden.

Stadsbelangen Delft gaat het college vragen hier onderzoek naar te doen voor wat betreft de kosten van een dergelijk systeem voor de Delftse Hout. Kwaliteitsverbetering van de Delftse Hout bestaat niet alleen uit het realiseren van een paviljoen, maar vooral door ervoor te zorgen dat men ook echt kan recreëren in de Delftse Hout en kan zwemmen als het warm weer is. Wij willen van het college weten wat de kosten zijn voor dit soort beluchters en twee waterglijbanen voor kinderen. Wij denken dat dit aanmerkelijk goedkoper is dan de wens van de VVD fractie om een buitenbad te realiseren. Een zwembad kost vele tonnen en wellicht gaat dit het miljoen voorbij.

Delft heeft een prachtig natuurbad in de Delftse Hout, waar diverse gemeenten jaloers op zijn. Het  lijkt ons onwaarschijnlijk dat van de Delfse Hout niet een mooi zwemparadijs zonder blauwalg te maken is. Ons ideale beeld is een mooi strand met in het meer een aantal (’s avonds verlichte) fonteinen en een aantal waterglijbanen voor de kinderen, waar je gewoon de hele zomer door heerlijk in kunt zwemmen en geen last meer hebt van blauwalg. Hoe simpel kan het zijn.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman/Bram Stoop

6 comments

 1. Er heeft geen enkele partij steun gegeven aan het opheffen van het naaktstrand. De gemeentelijke aanwijzing was al vervallen in 1986 toen de wet (art 430a) in werking trad. De gemeenteraad had toen opnieuw het strand kunnen aanwijzen voor naaktrecreatie maar heeft dat toen niet gedaan. Het is nu dus mogelijk, ZONDER gemeentelijke bemoeienis om hier naakt te recreëren omdat de plek bijzonder geschikt is. Dit zullen we zo houden, of de gemeenteraad moet met een voor ons VEEL beter alternatief komen.
  De Blauwalg zorgt er voor dat de plek bijzonder, bijzonder geschikt is voor naaktrecreatie. Geklede strand bezoekers zijn er nauwelijks meer en zeker geen mensen die bezwaren hebben tegen naaktrecreatie.

 2. Lennart Harpe schreef:

  De blauwalg is ook de VVD Delft een doorn in het oog. In Delft (en de regio) ontbreekt het al jaren aan schoon en veilig openluchtzwemwater. Vandaar ons initiatief om te pleiten voor een nieuw zwembad met te openen dak. Te realiseren bij de toch al geplande integratie en nieuwbouw van het Sportfondsenbad en het Zwem en Squashcentrum. In de jaren dertig van de vorige eeuw had het Sportfondsenbad al dergelijke voorziening. Dan moet anno 2013 Delft Kennisstad toch in staat zijn om dit haalbaar en betaalbaar te realiseren..?

 3. admin schreef:

  De Delftse Hout is bedoeld voor iedereen in onze stad en niet exclusief voor naaktrecreatie.

 4. admin schreef:

  Delft heeft al een aardig verleden als het gaat om openluchtbaden. Financieel geen succes en dat zal in de toekomst zeker niet anders worden. Vorige week kwam in het nieuws, dat een behoorlijk aantal openluchtzwembaden in het land vanwege financiele redenen zijn gesloten. Dus wat Stadsbelangen Delft betreft geen nieuwe financiele molensteen om de nek van onze stad, maar investeren in het bestrijden van de blauwalg, zodat men gewoon heerlijk en veilig kan zwemmen in de Delftse Hout. Een stuk goedkoper.

 5. Dick Koning schreef:

  Ben het geheel met Bram eens,kan er geen spelt tussen krijgen, blauwalg moet bestreden kunnen worden, maar Delft heeft waarschijnlijk andere dingen aan het hoofd. Goed dat je andere zaken die in Den Haag plaats vinden links laat liggen.

 6. WIL schreef:

  Meneer Herman,
  Veel mensen moeten voor hun eigen belangen opkomen op zich niets mis mee dat moet men vooral blijven doen. Wat steun vanuit politiek betreft had u kunnen zien tijdens de commissievergadering waar het naaktstrand op de agenda stond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.