Schriftelijke vragen Ikea

Het afsluiten van de afritten Delft-Pijnacker/Ikea heeft niet alleen consequenties voor de toestroom naar Ikea, maar ook voor bewoners van de wijken Vrijenban, Wippolder en Delft Centrum worden gedwongen via een omleiding naar hun (woon)bestemming te rijden. De kortste weg en toegang naar bijvoorbeeld de Marktgarage wordt hiermee ook geblokkeerd. Stadsbelangen Delft vindt het Ikea Concept Center een aanwinst voor Delft en de Delftse economie. De zondagsopening van winkels moet echter wel op verantwoorde en veilige wijze gebeuren, waarbij de bereikbaarheid van onze stad niet in het geding mag komen. Dit leidt tot onderstaande vragen.

Aan : het college van Burgemeester en Wethouders

Delft, 27 januari 2014

Betreft: bereikbaarheid Delft ivm afsluiting afritten t.b.v. files richting Ikea

Geacht college,

Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende. De fractie van Stadsbelangen Delft heeft geconstateerd, dat Rijkswaterstaat de laatste weken vrijwel ieder weekend de afritten van Delft-Pijnacker/Ikea heeft moeten afsluiten wegens de enorme toestroom winkelend publiek naar Ikea. Via de media heeft Ikea laten weten de goedkope ontbijtjes te willen afschaffen om de enorme toestroom te verminderen, maar dat bleek geen oplossing te zijn. Het afsluiten van de afritten Delft-Pijnacker/Ikea heeft niet alleen consequenties voor de toestroom naar Ikea, maar ook voor bewoners van de wijken Vrijenban, Wippolder en Delft Centrum worden gedwongen via een omleiding naar hun (woon)bestemming te rijden. De kortste weg en toegang naar bijvoorbeeld de Marktgarage wordt hiermee ook geblokkeerd.

Stadsbelangen Delft vindt het Ikea Concept Center een aanwinst voor Delft en de Delftse economie. De zondagsopening van winkels moet echter wel op verantwoorde en veilige wijze gebeuren, waarbij de bereikbaarheid van onze stad niet in het geding mag komen. Dit leidt tot onderstaande vragen.

Vraag 1: Is er inmiddels contact geweest tussen Ikea Concept Center Delft, Rijkswaterstaat en de Gemeente Delft over de verkeersproblemen rondom Ikea en het afsluiten van de afritten? Zo ja, wat is hiervan het resultaat? Zo nee, waarom niet?

Vraag 2: Ziet u de noodzaak om de infrastructuur rondom Ikea en de op- en afritten opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen? Zo ja, is Ikea bereid om hierin bij te dragen qua kosten? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3: Bent u het met Stadsbelangen Delft eens dat de afsluiting van de afrit Delft-Pijnacker/Ikea ook gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van de wijken Vrijenban, Wippolder en Delft Centrum (Marktgarage)?

Vraag 4: Wij zijn ons ervan bewust dat het afsluiten van de afritten Delft-Pijnacker/Ikea de nodige kosten met zich meebrengt, qua inzet van Rijkswaterstaat, Verkeerspolitie en berichtgeving via ANWB, VID etc. Welke kosten zijn hiermee gemoeid en voor wiens rekening?

Vraag 5: Bent u het met de fractie van Stadsbelangen Delft eens dat we de zondagsopening met betrekking tot het Ikea Concept Center Delft moeten heroverwegen, zolang er geen oplossing ligt voor de verkeersproblematiek? Zo nee, waarom niet?

Wij zien de beantwoording op onze vragen met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groeten,
fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.