Webcolumn ‘Wat een gezeik’

Onlangs kwam via RTL Nieuws naar buiten dat wij in Delft de meeste wildplassers hebben. Nu vraagt dat natuurlijk wel om enige nuance, want het kan in dit geval ook gaan om Delftenaren die in een andere stad hun goudgele plasje rijkelijk laten vloeien. Hoe je het ook wendt of keert, de boete valt uiteindelijk op de deurmat van de Delftse wildplasser.

Inmiddels heeft de Delftse wildplasser ook de voorpagina van de Delft op Zondag bereikt, waarin tevens werd vastgesteld dat er te weinig openbare toiletten in onze stad aanwezig zijn. De voorzieningen die er wel zijn, blijken dus een druppel op een gloeiende plaat te wezen.

Voor zover ik mij kan herinneren kent Delft al jaren van die steegjes, waarvan de muren slechts nog leunen op de geur van urine, oftewel de welbekende ‘pissteegjes’. Ik noem bijvoorbeeld maar even de Bonte Ossteeg en de Jozefstraat v/h Molenpoort. Steegjes waar je aan het begin van de steeg een diepe hap adem moet nemen; snel doorheen moet rennen en aan het eind van de steeg weer kan uitblazen. Al jaren niet echt een visitekaartje te noemen voor onze bezoekers, maar daarin maakt Delft zich niet uniek. Het tekort aan openbare toiletvoorzieningen is al jaren een feit en je hoopt natuurlijk ooit eens van dat gezeik af te zijn.

De Delftse horecaondernemers bevestigen eveneens, dat zij vele toeristen met hoge nood in hun zaak krijgen. Uit gastvrijheid stellen Delftse horecaondernemers nu hun toiletdeuren open, veelal zonder dat de plassers daar een consumptie voor hoeven te nuttigen.

De nachtburgemeester Leo Quack opperde het idee om in een leegstaand pand in de binnenstad toiletten te creëren. Geen slecht idee, maar… ook geen nieuw idee! In 2011 werd in de Amsterdamse Kalverstraat namelijk de eerste plaswinkel geopend, door exploitant 2theloo. Daarna volgde er onder meer plaswinkels in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amstelveen. De plaswinkel voorziet niet alleen in de pot voor de hoge nood, maar verkoopt tevens toilet gerelateerde producten.

Het zou zo maar een idee voor Delft kunnen zijn, wat in 1 klap een hoop gezeik kan voorkomen. En… het is weer eens wat anders dan belwinkels, uitzendbureaus en horeca in de Delftse binnenstad.

Via een tweet opperde ik dit idee voor Delft. En warempel… De gemeente kwam met een reactie,ik citeer: “…2theloo is een onderneming. Ondernemer zal zelf initiatief moeten nemen voor een winkel in Delft.” Met andere woorden: TOEDELOE!

Bij zo’n reactie kun je gelijk de vraag stellen of de Gemeente Delft zelf wel welwillend genoeg is om het ‘wildplasprobleem’ en het gebrek aan voldoende openbare toiletvoorzieningen op te lossen. Het lijkt er eerder op dat men het gezeik allemaal wel prima vindt. Want tja, een boete levert immers geld op en het faciliteren van een openbare toiletvoorziening kost geld.

De firma 2theloo reageerde uiteraard ook op mijn tweet, ik citeer: “…helaas is het niet druk genoeg om een marktconforme huur te betalen…”. Exacte cijfers heb ik helaas niet voorhanden, maar dat een extra openbare toiletvoorziening in de binnenstad met duidelijke verwijzing wenselijk is, mag duidelijk zijn na deze berichtgevingen.

In de Delft op Zondag is de Gemeente Delft eveneens terughoudend met plaatsen van extra openbare toiletvoorzieningen. Men draagt o.a. het argument aan dat ze lelijk zijn en dus niet in het straatbeeld passen. Ach ja, laat ik het dan maar niet hebben over dat beeldbepalende ‘Glazen gedrocht’ (HNK versus Stationshal), want inderdaad… over smaak valt te twisten! Hoe dan ook, ik vind het vanuit de Gemeente geen sterk argument om van het gezeik af te willen zijn.

Stadsbelangen Delft
Bianca van der Werf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.